Broderie perse en draadjes afhechten

Vorige week liet al zien dat ik was begonnen met de hoekblokken van de babyquilt waarop broderie perse bloemetjes komen. Afgelopen week heb ik alle hoekblokken afgemaakt.

Ik heb ze afgewerkt met een festonsteek. Dat is mijn favoriete steek voor het afwerken van machinale applicaties. Ik vind het gewoon heel mooi staan en hij werkt lekker snel in tegenstelling tot bijvoorbeeld een satijnsteek.

De bloemetjes waren iets lastiger dan de rondjes, maar uiteindelijk is het allemaal gelukt. Het belangrijkste bij de festonsteek is om veel te draaien. Dus steeds één of een paar steekjes, dan weer het voetje omhoog en weer een stukje draaien. Dat draaien moet je alleen doen als de naald in de stof in de zijkant zit. Als je het doet terwijl de naald midden in de applicatie zit, krijg je een rare open steek.

Vanmiddag ga ik de draadjes afwerken. Elk bloemetje is apart aan- en afgehecht, dus dat zijn een heleboel draadjes!

Gelukkig heb ik daarvoor een handigheidje. Ik gebruik daarvoor namelijk self threading needles. Dat zijn naalden met een oog dat niet dicht is. Daardoor kun je de draad er makkelijk doorheen krijgen.
Het grote voordeel hiervan is dat je hiermee zelfs hele korte stukjes draad nog kunt afhechten. Je steekt daarvoor eerst de naald door de draadjes waar je straks het draadeinde wilt hebben. Pas daarna trek je het draadeinde in de naald. Je kunt dat kleine stukje draad dan door de lusjes halen waar de naald al in zit. De naald is niet geschikt voor gewoon naaiwerk. Na één keer doorhalen is de draad meestal uit het oog. Maar voor dit soort klusjes (ook bij machinaal quiltwerk) is het heel handig.