Hartenquilt

De hartenquilt die ik heb gemaakt voor het 50-jarig huwelijksfeest van mijn ouders, heb ik met de naaimachine gemaakt. Ik gebruikte twee charmpacks met stof van Mimi by Chez moi for Moda en een offwhite achtergrondstof. Die laatste sneed ik zelf in 64 vierkanten van 5 x 5 inch (evengroot als de lapjes van de charmpacks). Van de charmpack gebruikte ik alle 84 lapjes. Van te voren zocht ik hieruit vier roze lapjes voor de hartapplicaties.

Van 144 vierkanten maakte ik eerst stroken van drie. Er moesten 32 stroken met twee witte lapjes komen en 16 met twee gekleurde lapjes aan de zijkanten.

Om daarna 16 ninepatches te maken van de stroken.

Om de puntjes goed te laten aansluiten, gebruikte ik veel spelden.

De naden werden netjes opengestreken.

Een snellere manier om ninepatches te naaien vind je trouwens in de blogpost die ik een tijdje geleden schreef. Daarin wordt gebruik gemaakt van stroken stof. Nadat ik de ninepatches klaar had, sneed ik ze in vieren.

De blokken die ik overhield waren 7 x 7 inch.

Deze methode wordt ook wel de dissapearing ninepatch genoemd. Best spannend om zomaar in je met zorg genaaide blokken te snijden. Natuurlijk sneed ik er ook één verkeerd, maar gelukkig had ik wat extra stof gekocht voor de vierkantjes in de tussenbanen.

Hierna hing ik de 64 blokken van op mijn ontwerpwand om de volgorde van de kleuren in de uiteindelijke quilt te bepalen.

De volgende keer laat ik je zien hoe ik banen met blokjes toevoegde en de quilt verder in elkaar zette.