Hoe lang doe je over het maken van een quilt

Hoe lang doe je over het maken van een quilt

Een vraag die ik vaak krijg van vrienden en kennissen, is hoeveel tijd het kost om een quilt te maken. Zo’n quilt ziet er supermooi uit, maar mensen die niet quilten hebben vaak geen idee hoeveel werk het is. Soms denken ze dat je een quilt in een middagje kunt maken, maar wij quilters weten natuurlijk wel beter!

Nu hangt het natuurlijk ook heel erg af van welke techniek je gebruikt, hoe snel het quilten gaat. Als je alles met de hand doet gaat er meestal veel meer tijd in zitten dan wanneer je de naaimachine gebruikt. Al kunnen handquilters vaak makkelijker momentjes tussendoor vinden om hun handwerkje erbij te pakken. Onder de koffie ga ik niet achter de naaimachine zitten, maar een handquilter kan wel even een paar steekjes zetten.

Het hangt er natuurlijk ook helemaal van af wat voor quilt je maakt. In principe kan het natuurlijk heel snel. Je naait twee lappen stof met een quiltvulling ertussen aan elkaar en je zet er een afwerkbies omheen. Klaar is je quilt! Dat zou zelfs nog wel in een middagje kunnen.

Meestal is het zo dat hoe groter de quilt en hoe ingewikkelder het patroon, hoe langer je er over doet. Applicaties zijn vaak bewerkelijk, zeker als ze met de hand worden gemaakt. Maar ook patchworkpatronen kunnen erg veel werk zijn.

Hoeveel tijd kost het dan om een quilt te maken? Veel wat grotere quilts kosten al met al wel een jaar voor ze helemaal af zijn. Sommige handquilters doen zelfs meerdere jaren over één quilt. Dat zijn dan natuurlijk ook echte bijzondere erfstukken die jaren in de familie kunnen blijven.

Dat het lang duurt voor veel quilts af zijn, komt ook een beetje doordat wij quilters vaak aan veel verschillende projecten tegelijk werken. We houden van afwisseling en een jaarlang alleen maar aan dezelfde quilt werken kan dan een beetje saai worden. Dus hoewel het wel een jaar kan duren voor een quilt af komt, kunnen er zomaar 3 of meer quilts per jaar afgemaakt worden.

Laat je hier niet door ontmoedigen als je net begint met quilten. Het hoeft echt niet zo lang te duren allemaal. Het heeft ook te maken met hoeveel tijd je hebt om in je quilt te steken natuurlijk. Er bestaan fanatiekelingen die heel veel quilttijd hebben en bijna elke maand een quilt afmaken.


Detail patchwork naaimachine - Marlies Mansveld Quiltinspiratie

Bij het naaien van patchwork met de naaimachine zijn er gelukkig ook een aantal technieken waardoor het makkelijker gaat en veel minder tijd kost. In de gratis online workshop die ik deze week geef gaan we het onder andere daarover hebben.

En dan niet alleen hoe het sneller kan, maar vooral over hoe het leuker kan.Ik weet (eerlijk gezegd ook uit eigen ervaring) tegen welke dingen je in het begin kunt aanlopen als je begint met patchwork naaien met de naaimachine. Als de stukjes niet goed in elkaar passen, terwijl je zo precies hebt gewerkt, is dat gewoon niet leuk. 
De eerste quilt die ik zelf ging maken heb ik niet afgemaakt doordat ik zo gefrustreerd raakte door alles wat er mis ging. Die frustratie wil ik jou graag besparen.
En daarnaast wil ik ook heel graag mijn enthousiasme over quilten delen met zoveel mogelijk mensen. Ik zou het zo leuk vinden als veel meer jonge mensen ontdekken hoe leuk quilten is.

Als je me al een tijdje volgt weet je misschien dat dit echt een missie van mij is. Ik zou het zou jammer als over vijftig jaar niemand meer weet hoe je ook alweer van die mooie quilts maakt! En het is gewoon ook zo ontzettend leuk om te doen. Er zijn zoveel technieken om uit te proberen. Elke keer is er weer iets nieuws te leren.


Stapel quilts - Marlies Mansveld Quiltinspiratie
  Als je ook graag meer gemak en plezier wilt bij het naaien van patchwork en als je die beginnersfouten die ik in het begin maakte wilt voorkomen, is dit voor jou:
Online Snelcursus patchwork naaien

Speciaal voor beginners en hij is helemaal gratis.
Meld je meteen aan!

En ik ben natuurlijk heel benieuwd. Hoe lang doe jij er gemiddeld over om een quilt te maken?
Over de schrijver
Ik ben een handwerkmuts. Ik word helemaal blij van mooie stofjes en garens. Niet voor niets ben ik gek op quilten.Ik kan niet tekenen. Heel lang heb ik gedacht dat dit dan ook betekende dat ik niet creatief was. Gelukkig heb ik ontdekt dat dit helemaal niets met elkaar te maken heeft. Tekenen is iets dat je kunt leren en creativiteit zit in iedereen.Regelmatig loop ik met mijn hoofd in de wolken door alle (quilt)plannen die ik aan het uitdenken ben. Er hangt een groot plakkaat boven de voordeur waarop staat dat ik de sleutels niet moet vergeten. Voorheen stond ik regelmatig voor een dichte deur als ik thuiskwam doordat ik met mijn hoofd bij hele andere dingen was als ik de deur uitliep.Ik kom uit een onderwijzersfamilie. Zowel mijn vader als mijn moeder zijn opgeleid in het onderwijs en bij mijn vader gaat het zelfs ver terug in de hele familie. Het zal je dan ook niet verbazen dat ik het ontzettend leuk vind om dingen uit te leggen.Ik luister graag en praat niet zoveel, maar als ik eenmaal vertel over quilten ben ik bijna niet meer te stoppen. Vandaar dat ik ook ben begonnen met het geven van online quiltcursussen.
Reactie plaatsen