Quilten voor beginners: Hoe ik mijn naaimachine bijna uit het raam gooide
17 oktober 2023 

Quilten voor beginners: Hoe ik mijn naaimachine bijna uit het raam gooide

Ik hoop dat je even geniet van een rustig moment, misschien met een warme kop thee of koffie binnen handbereik. Vandaag wil ik namelijk mijn eigen quilt-avontuur met je delen van toen ik net begon met quilten.

Een avontuur dat begon vol enthousiasme, maar al snel veranderde in een chaos die me bijna mijn naaimachine deed uit het raam gooien.


Het begon allemaal met een fantastisch idee. Ik had al jarenlang met plezier kleding genaaid en mijn naaimachine was mijn trouwe metgezel geworden. Dus, toen ik besloot om mijn eerste quilt te maken, dacht ik dat ik er wel klaar voor was. Ik was super enthousiast, had de mooiste quiltstofjes verzameld, en ik kon niet wachten om aan de slag te gaan.


Maar in de praktijk, zoals veel beginnende quilters merken, bleek al snel dat quilten een heel andere tak van sport was. Ik herinner me nog hoe ik vol goede moed mijn stoffen begon te snijden in kleine stukjes en blokken, volgens het patroon dat ik had uitgekozen. Alles zag er zo prachtig uit, totdat ik probeerde de stukjes aan elkaar te naaien. Het was alsof mijn naaimachine in opstand kwam en een eigen agenda had.


Stel je voor: hier was ik, met al mijn naai-ervaring, die totaal gefrustreerd raakte omdat niets leek te passen. De stukjes en blokken die ik met zoveel liefde had gesneden, wilden gewoon niet met elkaar samenwerken. Het in elkaar naaien van die kleine lapjes voelde als een ware worsteling, en ik begon te twijfelen aan mijn vaardigheden.


Mijn eerste quilt middenstuk- Marlies de Vries Quiltinspiratie


Het hoogtepunt van mijn quiltstress kwam toen ik probeerde om een reeks driehoekige blokken samen te voegen. Het leek wel alsof die driehoeken een geheime afspraak hadden om nooit perfect op elkaar te passen. Elke keer als ik dacht dat ik ze eindelijk goed had, kwam er weer een koppige naad die zich verzette tegen mijn goede bedoelingen.


En toen gebeurde het. Ik keek naar mijn naaimachine en mompelde iets dat ik hier beter niet kan herhalen. Ik had het punt bereikt waarop ik serieus overwoog om hem uit het raam te gooien. Maar net op tijd herinnerde ik mezelf eraan waarom ik ooit aan dit quiltavontuur was begonnen: de liefde voor die mooie stofjes en het verlangen om een mooie quilt te maken.


Ik zette mijn naaimachine weg en borg mijn lapjes een tijdje op. Ik wist dat ik eerst meer moest leren.

Langzaam maar zeker begon ik te leren over de technieken van patchwork en quilten voor beginners. Ik las boeken, en volgde allerlei online cursussen. Destijds waren die alleen in het Engels te vinden, maar het lukte. Ik ontdekte dat het geduld en de precisie die quilten vereist, een heel andere benadering van naaien vergen. Dat er gewoon bepaalde technieken bestonden om dat precieze werken makkelijker te maken, die ik helemaal niet kende.


En weet je wat? Uiteindelijk, na veel vallen en opstaan, slaagde ik erin mijn eerste quilt te voltooien. Het was misschien niet perfect, maar het was mijn creatie, vol met liefde en vol met herinneringen aan de moeilijkheden van het begin.


Ik deel dit verhaal met jou, omdat ik hoop dat ik je kan helpen om die frustratie en moeilijkheden te voorkomen. Het is helemaal niet erg om fouten te maken natuurlijk, maar nog fijner is als je gewoon de vaardigheden hebt om die moeilijkheden grotendeels over te slaan.


Dat is waarom ik de quiltcursus ' Maak mooie quilts met de naaimachine'  heb gemaakt. In deze quiltcursus zit alles wat ik zelf had willen weten toen ik begon met quilten. Hij kan je helpen om die frustratie van het begin over te slaan en meteen de juiste vaardigheden en technieken aan te leren. Zodat je ook echt kunt genieten van het maken van je eerste quilt.


Over de schrijver
Ik ben een handwerkmuts. Ik word helemaal blij van mooie stofjes en garens. Niet voor niets ben ik gek op quilten.Ik kan niet tekenen. Heel lang heb ik gedacht dat dit dan ook betekende dat ik niet creatief was. Gelukkig heb ik ontdekt dat dit helemaal niets met elkaar te maken heeft. Tekenen is iets dat je kunt leren en creativiteit zit in iedereen.Regelmatig loop ik met mijn hoofd in de wolken door alle (quilt)plannen die ik aan het uitdenken ben. Er hangt een groot plakkaat boven de voordeur waarop staat dat ik de sleutels niet moet vergeten. Voorheen stond ik regelmatig voor een dichte deur als ik thuiskwam doordat ik met mijn hoofd bij hele andere dingen was als ik de deur uitliep.Ik kom uit een onderwijzersfamilie. Zowel mijn vader als mijn moeder zijn opgeleid in het onderwijs en bij mijn vader gaat het zelfs ver terug in de hele familie. Het zal je dan ook niet verbazen dat ik het ontzettend leuk vind om dingen uit te leggen.Ik luister graag en praat niet zoveel, maar als ik eenmaal vertel over quilten ben ik bijna niet meer te stoppen. Vandaar dat ik ook ben begonnen met het geven van online quiltcursussen.
Reactie plaatsen