OVER MIJ

De allereerste keer dat ik iemand zag quilten uit de vrije hand was ik meteen verkocht. De manier waarop diegene leek te zwieren over de stof. Het deed me denken aan dansen. Het leek me ontzettend leuk om allerlei patronen te kunnen naaien en zelf ook die stof alle kanten op te laten bewegen.

Ik was nog heel jong toen ik al gefascineerd was door de naaimachine. Mijn moeder maakte af en toe kleding en dan wilde ik meedoen. Ik was geloof ik een jaar of tien toen ik al zelf dingetjes naaide op de naaimachine. Terwijl mijn leeftijdsgenoten buiten speelden, zat ik etuitjes en poppenkleertjes te naaien. Nog steeds word ik helemaal blij van het geluid van een snorrende naaimachine.

Hoewel die liefde voor naaien een tijdje naar de achtergrond verdween is die door het quilten weer helemaal teruggekomen. Al die verschillende patronen die er mogelijk zijn, om nog maar niet te spreken over de prachtige quiltstoffen die er tegenwoordig allemaal verkrijgbaar zijn!

Toen ik met quilten in aanraking kwam, ontdekte ik dus ook het quilten uit de vrije hand waarmee de drie lagen van een quilt aan elkaar genaaid worden. Dat leek me zo leuk! Nog meer mogelijkheden om een quilt nog mooier te maken. De filmpjes die ik erover zag zagen er zo leuk uit. Dat zou ik ook wel even doen, dacht ik in al mijn naïviteit…

De realiteit was nogal anders. De eerste keer dat ik het probeerde was ik vol goede moed. Het zag er immers zo gemakkelijk uit op de video’s die ik op internet had gezien.

Het lukte voor geen meter! Ik kreeg lussen aan de onderkant, de draadspanning was niet goed en het lukte maar niet om het goed te krijgen. En toen ik dat eindelijk had opgelost, werden mijn steken helemaal niet mooi. De ene keer waren ze heel groot en de andere keer waren ze veel te klein. Om nog maar niet te spreken over de vormen die ik maakte. Rechte lijnen werden kronkellijnen en bochten werden punten. Het viel me zo tegen! Ik had gehoopt het wel even te doen, maar zo werkte het helaas niet.

Sindsdien is er heel wat veranderd. Ik deed cursussen bij onder andere Leah Day en Angela Walters en ontdekte met vallen en opstaan wat ik allemaal fout deed en hoe ik dat anders kon doen. Ik ontdekte dat er technieken en handigheidjes zijn die ervoor zorgen dat het allemaal een stuk makkelijker gaat.

Quilten uit de vrije hand vind ik het nu het allerleukste aan het maken van een quilt. Tegenwoordig houd ik al bij het maken van een quilttop rekening met de ruimte die ik uiteindelijk wil hebben voor het quilten. Ik ben gek op mooie verenpatronen en het combineren met andere patronen.

Doordat ik de techniek van het machinale quilten door en door heb geleerd, draai ik nu mijn hand er niet meer voor om. Ik vergelijk het vaak met autorijden. In het begin vond ik het echt heel lastig. Ik liet de koppeling te snel opkomen, ik hield de rem te lang vast, het achteruit een bochtje om ging helemaal de verkeerde kant op. Maar uiteindelijk heb ik het met de hulp van een goede instructeur allemaal geleerd. Zo is het ook met quilten uit de vrije hand. Nu ik de techniek ken, gaat het moeiteloos en daardoor heb ik er zoveel plezier in!

TYPISCH MARLIES

Ik ben een handwerkmuts. Ik word helemaal blij van mooie stofjes en garens. Niet voor niets ben ik gek op quilten. In mijn huis word je dan ook bedolven onder de quilts.


Vroeger dacht ik dat ik helemaal niet goed was in creatieve dingen. Ik kan niet goed tekenen en heel lang heb ik gedacht dat dit automatisch betekende dat ik niet creatief was. Gelukkig heb ik ontdekt dat dit helemaal niets met elkaar te maken heeft. Tekenen is iets dat je kunt leren en creativiteit zit in iedereen.

MIJN VISIE OVER QUILTEN?

Quilten hoeft niet moeilijk te zijn, maar je hebt wel de juiste technieken nodig.
En als je de techniek eenmaal beheerst, kun je jouw eigen creativiteit erin gooien.
Iedereen is creatief, de één moet alleen wat meer moeite doen dan de ander om het naar boven te halen.

Groetjes,

Marlies