Invisigrip - helpt het echt tegen het verschuiven van je liniaal?
16 mei 2015 

Invisigrip - helpt het echt tegen het verschuiven van je liniaal?

Niets zo vervelend als een verschuivende liniaal als je net een strook stof wilt afsnijden. Hij verschuift ook altijd zo dat je strook te smal wordt. ;-( Op internet zocht ik naar oplossingen en vond er een paar:
  1. Stukjes schuurpapier onder je liniaal plakken
  2. Invisigrip
  3. Speciale antislip linialen kopen
Bij een klein liniaaltje testte ik het schuurpapier. Ik ben blij dat ik het niet op mijn grote linialen heb geprobeerd, want ik vond het niets. Het schuurpapier zorgt ervoor dat je de lijnen niet goed kunt zien en je moet het er wel zo opplakken dat het deel van de liniaal dat je gebruikt, stroef is, dus er moeten best veel stukjes op.
Uit economische overwegingen had ik niet veel zin om al mijn linialen te vervangen voor antislip linialen, dus besloot ik het eens te proberen met Invisigrip. Dit is doorzichtige folie waarmee je de achterkant van je liniaal beplakt. Je kunt het kopen in rollen van 12,5 x 36 inch (31,75 x 91 cm). Genoeg om de linialen die ik heb te beplakken.

Invisigrip

Toen ik de verpakking open maakte was ik in eerste instantie nogal sceptisch. De folie voelde heel glad aan, dus ik vroeg me af of het veel zou schelen.
Het beplakken van de linialen is simpel. Snijd met behulp van de desbetreffende liniaal en een oud rolmes de maat af (een paar mm kleiner dan de liniaal zelf) en verwijder het papier.
De folie plakt niet, maar is statisch, waardoor hij makkelijk op de liniaal blijft zitten, maar ook weer makkelijk verwijderd kan worden.
En dan de test. Helpt Invisigrip nou echt tegen het verschuiven van de liniaal?
Ja! Ik kan volmondig zeggen dat ik er erg blij mee ben! Doordat de folie volledig transparant is, kun je alle lijnen op de liniaal nog goed zien.
Het verschuiven daarentegen is echt minder en hierdoor is het snijden van stof makkelijker en lichter. Voorheen oefende ik altijd veel druk uit op de liniaal om te voorkomen dat hij verschoof, en nu hoef ik niet meer zoveel kracht te gebruiken.
Ik zal niet zeggen dat hij helemaal niet meer verschuift, want dat is niet zo. Je moet hem nog steeds goed op zijn plaats houden, maar het snijden van stof is er voor mij toch wel een stuk makkelijker door geworden!
Hoe zit het met jou? Heb jij trucjes om het verschuiven van de liniaal tegen te gaan? Of heb je een handig hulpmiddel? Ik ben heel benieuwd!
Overigens word ik niet gesponsord voor het schrijven van deze blogpost.
Over de schrijver
Ik ben een handwerkmuts. Ik word helemaal blij van mooie stofjes en garens. Niet voor niets ben ik gek op quilten. Ik kan niet tekenen. Heel lang heb ik gedacht dat dit dan ook betekende dat ik niet creatief was. Gelukkig heb ik ontdekt dat dit helemaal niets met elkaar te maken heeft. Tekenen is iets dat je kunt leren en creativiteit zit in iedereen. Regelmatig loop ik met mijn hoofd in de wolken door alle (quilt)plannen die ik aan het uitdenken ben. Er hangt een groot plakkaat boven de voordeur waarop staat dat ik de sleutels niet moet vergeten. Voorheen stond ik regelmatig voor een dichte deur als ik thuiskwam doordat ik met mijn hoofd bij hele andere dingen was als ik de deur uitliep. Ik kom uit een onderwijzersfamilie. Zowel mijn vader als mijn moeder zijn opgeleid in het onderwijs en bij mijn vader gaat het zelfs ver terug in de hele familie. Het zal je dan ook niet verbazen dat ik het ontzettend leuk vind om dingen uit te leggen. Ik luister graag en praat niet zoveel, maar als ik eenmaal vertel over quilten ben ik bijna niet meer te stoppen. Vandaar dat ik ook ben begonnen met het geven van online quiltcursussen.
Rita
Door

Rita

op 09 Jan 2020

Ik zie regelmatig op het YouTube kanaal van Jordan Fabric dat ze een (halter)gewicht aan het andere uiterste van de lineaal leggen, als ze grotere lengtes snijden door meerdere lagen (voor jellyrolls).

Reactie plaatsen