Jij bent creatief!

Ik was een jaar of dertien, veertien. Ontzettend onzeker, de pubertijd had vol ingezet. We hadden tekenles. De meeste van mijn klasgenoten vonden tekenen en handenarbeid hartstikke leuk, maar ik voelde me altijd ongemakkelijk. We kregen de opdracht om een rechte lijn te tekenen en van daaruit iets te gaan bedenken wat we konden tekenen. Ik wist toen nog niets over creativiteit, maar wel alles over perfectie. Ik was zo bang om fouten te maken of raar te zijn in de ogen van mijn leeftijdsgenoten.

Toch vond ik het best een leuke opdracht voor deze keer. Ik voelde de inspiratie. Ook al geloofde ik niet zozeer in mijn eigen kunnen, ik voelde wel hoeveel mogelijkheden er waren om iets moois te maken vanuit die ene rechte lijn. Ondanks mijn onzekerheid ging ik aan de slag en begon te tekenen. Het puntje van mijn tong tussen de lippen. Ik keek niet eens meer naar wat de rest deed. Ik ging er helemaal in op. De tekenleraar kwam langs en keek mee over mijn schouder zonder dat ik het door had.

dIk hoorde opeeens een harde stem achter me: "Een rechte lijn had ik toch gezegd? Wat is dat nou weer?" Ik kon wel door de grond zakken van schaamte. Zelfs mijn rechte lijn was niet goed. Ik had zo mijn best gedaan, maar het was duidelijk dat het nooit wat zou worden met mij. De leraar bedoelde het misschien niet gemeen. Hij maakte grapjes en mijn vriendin (die heel goed was in tekenen) had de grootste lol, maar mijn toch al lage zelfvertrouwen als het ging om creativiteit werd verbrijzeld. Waarom vertel ik je dit verhaal? Niet om medelijden op te wekken. Niet om zielig te doen. Inmiddels heb ik geleerd dat creativiteit in allerlei vormen geuit kan worden. Dat het persoonlijk is. En dat regels over hoe het moet of cijfers op school helemaal niets zeggen over mijn creativiteit. Bloemen quilt Wat ik ermee duidelijk wil maken is waarom ik ervan overtuigd ben dat iedereen creatief is. Misschien heb jij vroeger ook wel te horen gekregen dat je niet goed genoeg was. Werd er niet gezien hoe creativiteit voor jou werkte. Cijfers op school, beoordelingen, vergelijkingen met leeftijdsgenoten. Het kan allemaal destructief zijn om jouw creativiteit tot uiting te durven brengen. En dat kan lang doorwerken. Terwijl het zo jammer is! Ik ben ervan overtuigd dat jij ook creatief bent, ook al zie je het zelf misschien nog niet eens. Ik heb van alles geprobeerd aan creatieve hobby's. Ik heb gebreid, kleding genaaid, gehaakt, geschreven, een cursus edelsmeden gevolgd, maar ik vond het maar niet. Totdat ik het quilten ontdekte. Daarin kon ik mijn liefde voor mooie kleuren en stoffen kwijt. Ik ontdekte dat ik goed was in het combineren van kleuren en dessins. Dat ik zelf hele mooie dingen kon ontwerpen. Het heeft nog best een tijdje geduurd voor ik ook echt geloofde dat het mooi was wat ik maakte. Dat het goed genoeg was. Quilt voor De Online Quiltcursus Creativiteit is een uiting van jouw diepste zelf. Zeggen dat iemand niet creatief is, is zeggen dat diegene zijn diepste zelf niet mag uiten. Iedereen heeft zijn eigen manier om dat te doen. Je moet hem alleen ontdekken! Voor mij werkt stof. Voor een ander kan het iets anders zijn. Koken, schrijven, tuinieren, er is van alles mogelijk! Heb jij ook iets met stoffen en mooie kleuren combinaties? Zou je meer willen leren over quilten? In de gratis snelcursus patchwork naaien met de naaimachine kun je kennismaken met quilten met de naaimachine. Hier vind je meer informatie over hoe je gratis mee kunt doen.

Over de schrijver
Ik ben een handwerkmuts. Ik word helemaal blij van mooie stofjes en garens. Niet voor niets ben ik gek op quilten.Ik kan niet tekenen. Heel lang heb ik gedacht dat dit dan ook betekende dat ik niet creatief was. Gelukkig heb ik ontdekt dat dit helemaal niets met elkaar te maken heeft. Tekenen is iets dat je kunt leren en creativiteit zit in iedereen.Regelmatig loop ik met mijn hoofd in de wolken door alle (quilt)plannen die ik aan het uitdenken ben. Er hangt een groot plakkaat boven de voordeur waarop staat dat ik de sleutels niet moet vergeten. Voorheen stond ik regelmatig voor een dichte deur als ik thuiskwam doordat ik met mijn hoofd bij hele andere dingen was als ik de deur uitliep.Ik kom uit een onderwijzersfamilie. Zowel mijn vader als mijn moeder zijn opgeleid in het onderwijs en bij mijn vader gaat het zelfs ver terug in de hele familie. Het zal je dan ook niet verbazen dat ik het ontzettend leuk vind om dingen uit te leggen.Ik luister graag en praat niet zoveel, maar als ik eenmaal vertel over quilten ben ik bijna niet meer te stoppen. Vandaar dat ik ook ben begonnen met het geven van online quiltcursussen.
Reactie plaatsen