Mijn eerste keer quilten uit de vrije hand

Mijn naaimachine stond klaar op de eettafel. Het was zondagmiddag en buiten regende het. Op de achtergrond hoorde ik de film die mijn man aan het kijken was. Het was de eerste keer dat ik ging proberen om te quilten uit de vrije hand.

Quilten was nog vrij nieuw voor me. Mijn eerste project, een bedloper met kussentjes had ik doorgequilt met rechte lijnen. Nu wilde ik graag met het echte werk beginnen en leren om te quilten uit de vrije hand.

Ik had al eindeloos veel filmpjes gekeken op internet en eindelijk ging ik het nu echt doen!

Mijn ondertransport had ik omlaag gekregen met behulp van het instructieboekje. Het speciale voetje was geïnstalleerd. Ik hoopte maar dat het goed zat...

Mijn proefsandwich lag klaar en daar ging ik.

Er waren zoveel mooie patronen die ik had gezien, ik wilde ze allemaal proberen!

Eerst maar eens gewoon een rechte lijn proberen. Ik had ergens gehoord dat het goed was om met rechte lijnen te beginnen, zodat je leert om controle te houden.

Nou, dat heb ik geweten!

Rechte lijnen?

Mijn lijnen gingen alle kanten op.

Ze waren bibberig, schuin en absoluut niet recht!

Dan maar eens proberen te meanderen.

Dat vond ik ook zo'n mooi patroon.

Daar ging ik.

Bochtjes maken en proberen om de lijnen elkaar niet te laten raken.

Alleen ging ik alle kanten op.

Mijn steken werden raar.

Het ene moment waren ze veel te groot en het andere moment werden ze te klein.

Ik bewoog schokkerig.

Het ene moment leek het even goed te gaan en dan opeens schoot ik vooruit.

Eerlijk gezegd had ik er al heel snel genoeg van.

Ik had verwacht dat het leuk zou zijn, maar ik vond er niets aan!

Al heel snel gaf ik er de brui aan.

Ik ruimde mijn naaimachine op en ging lekker die film kijken samen met mijn man.

Jammer genoeg heb ik mijn eerste lapjes niet bewaard.

Ik vond ze destijds nogal genant dus ik heb ze meteen weggegooid.

Nu zou het mooi zijn om ze aan mijn cursisten te laten zien, maar helaas heb ik ze niet meer.

Het vervolg

Gelukkig heb ik de moed niet helemaal laten zakken en heb ik de naaimachine later opnieuw tevoorschijn gehaald om te oefenen.

Ik heb in de maanden erna verschillende cursussen gedaan en heel veel geoefend!

Uiteindelijk heb ik een hele quilt doorgequilt met het meanderpatroon patroon en daarna nog veel meer patronen geleerd.

Dat heeft veel meer tijd en moeite gekost dat ik in het begin had verwacht.

Als ik meteen de juiste informatie had gehad, was het hele proces waarschijnlijk een stuk makkelijker verlopen.

Doordat ik nog weet hoe lastig ik het in het begin vond, weet ik welke hulp en informatie beginners van quilten uit de vrije hand nodig hebben.

Daarom heb ik een gratis ebook gemaakt met daarin tien gouden tips om je quilt door te quilten met de naaimachine.

Je kunt het ebook hier gratis downloaden.

Over de schrijver
Ik ben een handwerkmuts. Ik word helemaal blij van mooie stofjes en garens. Niet voor niets ben ik gek op quilten.Ik kan niet tekenen. Heel lang heb ik gedacht dat dit dan ook betekende dat ik niet creatief was. Gelukkig heb ik ontdekt dat dit helemaal niets met elkaar te maken heeft. Tekenen is iets dat je kunt leren en creativiteit zit in iedereen.Regelmatig loop ik met mijn hoofd in de wolken door alle (quilt)plannen die ik aan het uitdenken ben. Er hangt een groot plakkaat boven de voordeur waarop staat dat ik de sleutels niet moet vergeten. Voorheen stond ik regelmatig voor een dichte deur als ik thuiskwam doordat ik met mijn hoofd bij hele andere dingen was als ik de deur uitliep.Ik kom uit een onderwijzersfamilie. Zowel mijn vader als mijn moeder zijn opgeleid in het onderwijs en bij mijn vader gaat het zelfs ver terug in de hele familie. Het zal je dan ook niet verbazen dat ik het ontzettend leuk vind om dingen uit te leggen.Ik luister graag en praat niet zoveel, maar als ik eenmaal vertel over quilten ben ik bijna niet meer te stoppen. Vandaar dat ik ook ben begonnen met het geven van online quiltcursussen.
Reactie plaatsen