Waarom is quilten uit de vrije hand zo moeilijk?

Waarom is quilten uit de vrije hand zo moeilijk?

Wat is dat toch dat het zo moeilijk maakt om te beginnen met quilten uit de vrije hand?

Ik weet dat heel veel quilters het graag willen leren.

En tegelijkertijd geven veel quilters aan dat ze beter zijn in het naaien van patchwork dan in het machinaal doorquilten van hun quilt.

Hoe komt dat toch?

Zal ik je eens een geheimpje verklappen?

Quilten uit de vrije hand is helemaal niet zo moeilijk.

Daarmee wil ik niet zeggen dat je het zomaar even leert.

Het vergt veel oefening in het begin, maar de techniek is snel te leren.

Als je daarentegen patchwork gaat naaien moet je op veel meer dingen letten.

Je moet precies snijden, precies naaien en de juiste technieken gebruiken.

En dan heb ik het nog niet eens over allerlei moeilijke patronen voor gevorderden.

Quilten uit de vrije hand kent niet zoveel aspecten.

Natuurlijk moet je echt wel de basis leren.

Je moet de handigheidjes weten om soepel te kunnen bewegen, en je moet ontdekken wat een handige snelheid is zodat je steekjes mooi worden.

Wat het belangrijkste is, is dat je er handig in wordt.

Ik vergelijk het heel vaak met leren fietsen.

Een kind dat voor het eerst zonder zijwieltjes gaat rijden vind dat misschien eng (en anders de ouders wel!)

Maar het kind een paar keer heeft geoefend, weet het hoe het zijn evenwicht moet bewaren.

Het wordt steeds makkelijker.

Na een tijdje fietst hij alle kanten op en denkt hij er niet eens meer over na.

Nu moet ik daar natuurlijk wel een kanttekening bij maken.

Eén van de redenen dat kinderen het zo snel leren is dat ze het meteen heel vaak willen doen.

Als ze net leren fietsen zijn ze vaak uren en dagenlang achtereen in de weer met hun fiets.

Oefening baart kunst.

Het klinkt misschien afgezaagd, maar het is echt zo.

Daarom is oefenen bij quilten uit de vrije hand ook zo belangrijk.

Je leert het nou eenmaal niet in één keer.

Door het vaker te doen word je er steeds beter in.

En het wordt ook steeds makkelijker.

Op een gegeven moment denk je er niet meer over na en gaat het bijna vanzelf.

 

 

Over de schrijver
Ik ben een handwerkmuts. Ik word helemaal blij van mooie stofjes en garens. Niet voor niets ben ik gek op quilten. Ik kan niet tekenen. Heel lang heb ik gedacht dat dit dan ook betekende dat ik niet creatief was. Gelukkig heb ik ontdekt dat dit helemaal niets met elkaar te maken heeft. Tekenen is iets dat je kunt leren en creativiteit zit in iedereen. Regelmatig loop ik met mijn hoofd in de wolken door alle (quilt)plannen die ik aan het uitdenken ben. Er hangt een groot plakkaat boven de voordeur waarop staat dat ik de sleutels niet moet vergeten. Voorheen stond ik regelmatig voor een dichte deur als ik thuiskwam doordat ik met mijn hoofd bij hele andere dingen was als ik de deur uitliep. Ik kom uit een onderwijzersfamilie. Zowel mijn vader als mijn moeder zijn opgeleid in het onderwijs en bij mijn vader gaat het zelfs ver terug in de hele familie. Het zal je dan ook niet verbazen dat ik het ontzettend leuk vind om dingen uit te leggen. Ik luister graag en praat niet zoveel, maar als ik eenmaal vertel over quilten ben ik bijna niet meer te stoppen. Vandaar dat ik ook ben begonnen met het geven van online quiltcursussen.
Reactie plaatsen