Gun jij het jezelf?
Wat gun jij jezelf? Koop jij mooie stoffen om het allermooiste resultaat te halen? Of koop je goedkope stoffen, omdat je bang bent dat je jouw quiltproject verpest. Of gewoon omdat je niet zoveel geld wilt uitgeven? Eerlijk gezegd was dit voor mij ook best een leerpunt. In boeken lees je altijd dat er wordt gezegd dat je zo goed mogelijke stoffen moet kopen als die jij jou kunt veroorloven. Maar eigenlijk vond ik het altijd zonde om zoveel geld uit te geven aan mijn hobby. En dus was ik altijd op zoek naar zo goedkoop mogelijk stoffen. Dat ze dan soms iets minder mooi waren, daar nam ik genoegen mee. Ik weet niet hoe jij bent opgevoed, maar bij ons werden de dubbeltjes regelmatig omgedraaid. Sorry, pap en mam, ik hoop dat jullie het niet erg vinden dat ik dit schrijf. Wat ik ermee wil zeggen is dat ik mezelf heb aangeleerd om zuinig te zijn. Geen onnodig geld uit te geven. En zeker niet aan een hobby! Applicatie quiltblok De afgelopen jaren ben ik gaan beseffen dat ik mezelf daarmee tekort doe. Mooie dingen maken is meer dan een hobby. Het is een uiting van mijzelf, van mijn creativiteit. En dat is superbelangrijk! Naast de mensen van wie ik houd, is mijn creativiteit het belangrijkste in mijn leven. Lange tijd heb ik mezelf klein gehouden. Durfde ik niet aan andere mensen te laten zien wat ik deed, was ik onzeker over wat ik de wereld te bieden had. Nu besef ik dat het eigenlijk helemaal niet belangrijk is wat de rest van de wereld vindt van de dingen die ik doe en maak. Het is veel belangrijker dat ik datgene doe wat mij de meeste voldoening geeft. En het allermooiste is dat ik nu ook nog andere mensen mag inspireren met wat ik doe! Applicatie quiltblok Waar houd jij jezelf nog klein? Durf jij geld te investeren in jouw creativiteit? Durf jij mooie stoffen te kopen? Goede materialen? Durf jij met de wereld te delen wat je doet? Durf je nieuwe dingen te proberen of houd je het veilig? Begrijp me niet verkeerd. Ik wil niet zeggen dat duurder altijd beter is. Ik koop soms ook tweedehands stofjes als ik ze supermooi vindt. Waar het om gaat is wat je jezelf gunt. Gun jij jezelf om met de beste en mooiste materialen te werken? Gun jij jezelf een mooie hobbykamer waar je alle ruimte hebt om te werken? Wij vrouwen zijn soms geneigd om onszelf op te offeren ten koste van de mensen van wie we houden. Misschien herken je dit. Jouw man/kinderen hebben immers ook een kamer nodig? Maar vind jij jouw werkkamer net zo belangrijk als de kamer van jouw man? Ik begrijp dat niet iedereen de luxe heeft van een extra kamer. Misschien zijn in jouw huis alle hoekjes en gaatjes ruim bezet. Dan zou het weleens tijd kunnen zijn voor een grote opruiming! Misschien kun je een stuk van een kast vrijmaken waar jij jouw hobbyspullen bij elkaar kunt bewaren. Dichtbij de tafel zodat je makkelijk jouw spullen tevoorschijn kunt halen als je aan de slag wilt. Het gaat erom dat je ruimte voor jezelf durft op te eisen. Zowel letterlijk als figuurlijk. En met geld is het natuurlijk hetzelfde. Misschien moet je al elke maand de touwtjes aan elkaar knopen en blijft er nauwelijks geld over voor stoffen en andere dingen. Maar denk ook even na over waar het geld dan wel naar toe gaat. Vind jij het belangrijker dat jouw kinderen alles kunnen doen wat ze willen? Of jouw man? Of mag je af en toe ook jezelf iets gunnen? Applicatie quiltblok Gebruik tekort aan geld, ruimte of wat dan ook niet als excuus om jezelf klein te houden. Ga kijken naar wat er wel mogelijk is. En ga kijken of er echt geen mogelijkheid is om jezelf net wat meer te gunnen. Om net wat meer ruimte in te nemen. Als jij goed voor jezelf zorgt en je daardoor goed voelt, zullen de mensen die van jou houden je daar dankbaar voor zijn!
Over de schrijver
Ik ben een handwerkmuts. Ik word helemaal blij van mooie stofjes en garens. Niet voor niets ben ik gek op quilten. Ik kan niet tekenen. Heel lang heb ik gedacht dat dit dan ook betekende dat ik niet creatief was. Gelukkig heb ik ontdekt dat dit helemaal niets met elkaar te maken heeft. Tekenen is iets dat je kunt leren en creativiteit zit in iedereen. Regelmatig loop ik met mijn hoofd in de wolken door alle (quilt)plannen die ik aan het uitdenken ben. Er hangt een groot plakkaat boven de voordeur waarop staat dat ik de sleutels niet moet vergeten. Voorheen stond ik regelmatig voor een dichte deur als ik thuiskwam doordat ik met mijn hoofd bij hele andere dingen was als ik de deur uitliep. Ik kom uit een onderwijzersfamilie. Zowel mijn vader als mijn moeder zijn opgeleid in het onderwijs en bij mijn vader gaat het zelfs ver terug in de hele familie. Het zal je dan ook niet verbazen dat ik het ontzettend leuk vind om dingen uit te leggen. Ik luister graag en praat niet zoveel, maar als ik eenmaal vertel over quilten ben ik bijna niet meer te stoppen. Vandaar dat ik ook ben begonnen met het geven van online quiltcursussen.
Kathleen Kikkert
Door

Kathleen Kikkert

op 21 Dec 2019

Toen de kinderen nog klein waren en we weinig te besteden hadden gebruikte ik goedkope lapjes of lakens en slopen en oude kledingstukken van op katoen lijkend materiaal. Toen we het iets beter kregen kocht ik echte quiltstoffen . En nu heb ik zoveel voorraad dat ik nog jaren vooruit kan. Maar ik kan de verleiding om nieuwe stoffen te kopen niet weerstaan zeker als ik een beurs bezoek. En er gaat niets boven goed quiltmateriaal.

Reactie plaatsen