Vliesofix gebruiken
Appliceren met vliesofix is heel makkelijk en je kunt er heel mooie effecten mee bereiken op quilts. Je kunt ze zowel met de hand als met de naaimachine afwerken. Ik heb er hieronder voor gekozen om te laten zien hoe je vliesofix met de machine kunt gebruiken. Kies eerst een achtergrondstof en een afbeelding die je wilt appliceren. In dit voorbeeld gebruik ik stof waaruit ik hartjes kan knippen om ze daarna op een andere stof te appliceren. Formeel gezien heet deze techniek broderie persé, maar het werkt hetzelfde als een applicatie die je zelf hebt getekend. Dit is de stof die ik gebruik voor deze turial.

quiltstof hartjes

Strijk nu een stuk vliesofix (volgens gebruiksaanwijzing) op de achterkant van het deel van de stof dat je wilt gaan appliceren.

vliesofix op stof strijken

Knip het motief hierna uit.

Applicatie uitknippen

Haal het papier van de achterkant door met een speld eerst een sneetje te maken in het midden en van daaruit de achterkant los te halen. Op deze manier blijft de applicatie mooi in vorm.

Papier achter applicatie weghalen

Leg de applicatie op de achtergrondstof en strijk vast volgens de gebruiksaanwijzing.

Applicatie vaststrijken

De vliesofix zorgt ervoor dat de applicatie tijdelijk blijft plakken. Om de applicatie permanent vast te zetten, moeten we hem vast naaien.
Hiervoor doen we eerst een stukje stik en trek achter het hart. Door het dikteverschil tussen de applicatie en de achtergrondstof kan het stiksel anders gaan trekken. Het komt niet heel precies hoe de stik en trek vast zit, als er maar achter de hele rand een stuk zit. Later gaan we dit toch wegscheuren.

Stik en trek achter applicatie

Het makkelijkste is het om een applicatievoetje voor je naaimachine te gebruiken. (Die heb ik hieronder toevallig niet gebruikt. Shame on me...)

Applicatie afwerken met festonsteek

Ik heb een festonsteek gebruikt, maar je kunt ook een zigzaggen, recht langs de rand stikken of een satijnsteek gebruiken. In de cursus Maak jouw eigen applicaties laat ik je met behulp van filmpjes zien hoe je applicaties met verschillende steken kunt vastnaaien.

Applicatie met festonsteek

Steek de draden naar achteren en hecht alle draden af met een klein knoopje of door ze door de steken te halen.

Afhechten

Scheur nu voorzichtig de stik en trek aan de buiten- en binnenkant van het stiksel weg.

Stik en trek wegscheuren

Hieronder nog een snel voorbeeldje voor als je zelf een applicatievorm hebt bedacht of een patroon gebruikt. Neem de vorm over op de papieren kant van de vliesofix, knip er ruim omheen en strijk dit op de achterkant van de te appliceren stof.

Vliesofix applicatie op stof strijken

Knip de stof nu uit langs de getekende lijn op de vliesofix en strijk de applicatie op de achterkantstof.

Applicatie

Hierna kun je hem afwerken met de machine of met de hand. Wil je meer leren over het maken van applicaties? Hoe je op een simpele manier hele mooie originele applicaties kunt maken? Wil je nog meer uitleg over het maken van vliesofix applicaties en filmpjes over het vastnaaien met de naaimachine? Kijk eens naar de cursus Maak jouw eigen applicaties. Daar leer ik je nog veel meer over dit onderwerp!
Over de schrijver
Ik ben een handwerkmuts. Ik word helemaal blij van mooie stofjes en garens. Niet voor niets ben ik gek op quilten.Ik kan niet tekenen. Heel lang heb ik gedacht dat dit dan ook betekende dat ik niet creatief was. Gelukkig heb ik ontdekt dat dit helemaal niets met elkaar te maken heeft. Tekenen is iets dat je kunt leren en creativiteit zit in iedereen.Regelmatig loop ik met mijn hoofd in de wolken door alle (quilt)plannen die ik aan het uitdenken ben. Er hangt een groot plakkaat boven de voordeur waarop staat dat ik de sleutels niet moet vergeten. Voorheen stond ik regelmatig voor een dichte deur als ik thuiskwam doordat ik met mijn hoofd bij hele andere dingen was als ik de deur uitliep.Ik kom uit een onderwijzersfamilie. Zowel mijn vader als mijn moeder zijn opgeleid in het onderwijs en bij mijn vader gaat het zelfs ver terug in de hele familie. Het zal je dan ook niet verbazen dat ik het ontzettend leuk vind om dingen uit te leggen.Ik luister graag en praat niet zoveel, maar als ik eenmaal vertel over quilten ben ik bijna niet meer te stoppen. Vandaar dat ik ook ben begonnen met het geven van online quiltcursussen.
Herlinde
Door

Herlinde

op 26 Dec 2019

Marlies, Deze duidelijke info is een fijn kerstcadeau ! Dank je wel.

Reactie plaatsen