Hartenquilt in elkaar zetten
Vorige keer liet ik zien hoe ik de tussenbanen van de hartenquilt op een snelle manier maakte. Vandaag laat ik je zien hoe ik de quilt verder in elkaar zette. Omdat de quiltblokken nadat de tussenbanen eraan zaten niet meer allemaal op de muur pasten, heb ik steeds een kwart opgehangen. Voordat de sashings eraan kwamen had ik een foto gemaakt van de volgorde van de blokken, dus ik kon steeds nakijken waar alles moest komen. Het aan elkaar naaien van de blokken was niet moeilijk. Het enige om op te letten waren de aansluitingen tussen de doorlopende naden. Daarvoor gebruikte ik veel (pachtwork)spelden. Die spelden zijn dunnen dan gewone knopspelden, waardoor de stof minder uit vorm gebracht wordt door het spelden. Ik steek ze altijd precies in de naden, zodat zeker weet dat ze precies aansluiten. Eventueel kun je aan weerszijden nog wat extra spelden gebruiken zoals je kunt zien op onderstaande foto. Hier merk je dat het loont als je precies hebt gewerkt in voorgaande stappen. De blokken pasten precies op elkaar. Hoe fijn is dat!

In elkaar naaien hartenquilt

Na het naaien (en openstrijken van de naden) hing ik de blokken steeds terug op de muur, zodat de volgorde goed bleef.

In elkaar naaien hartenquilt

Nog meer spelden...

In elkaar naaien hartenquilt

Net zolang tot de eerste kwart in elkaar zat.

In elkaar naaien hartenquilt

En daarna begon het weer van voren af aan... Nadat alle vier de kwarten genaaid waren, zaten de tussenbanen aan de onderkant en rechterkant, maar aan de linker- en bovenkant moesten ze nog komen. En dus werden er korte tussenbanen samen genaaid tot een lange baan.

In elkaar naaien hartenquilt

Er werd weer gespeld...

In elkaar naaien hartenquilt

Hier zie je nog eens de spelden in de naden.

spelden in de naden

En uiteindelijk zaten alle banen op de goede plek.

Hartenquilt naaien

Nu zou je denken dat de vier stukken aan elkaar genaaid zouden kunnen worden. Maar omdat ik nog hartjes op de top wilde appliceren, heb ik daar nog even mee gewacht. Als de quilttop in elkaar zit wordt hij door zijn grootte lastiger hanteerbaar onder de naaimachine. Bij appliceren moet de hele applicatie rond kunnen draaien, dus is het makkelijker om de top in kleinere stukken te houden. Ik ben vergeten foto's te maken van het appliceren van de hartjes, maar in de blogpost over het maken van applicaties met vliesofix kun je precies zien hoe ik het heb gedaan. Volgende keer laat ik je meer zien over het quilten van de hartenquilt.

Over de schrijver
Ik ben een handwerkmuts. Ik word helemaal blij van mooie stofjes en garens. Niet voor niets ben ik gek op quilten.Ik kan niet tekenen. Heel lang heb ik gedacht dat dit dan ook betekende dat ik niet creatief was. Gelukkig heb ik ontdekt dat dit helemaal niets met elkaar te maken heeft. Tekenen is iets dat je kunt leren en creativiteit zit in iedereen.Regelmatig loop ik met mijn hoofd in de wolken door alle (quilt)plannen die ik aan het uitdenken ben. Er hangt een groot plakkaat boven de voordeur waarop staat dat ik de sleutels niet moet vergeten. Voorheen stond ik regelmatig voor een dichte deur als ik thuiskwam doordat ik met mijn hoofd bij hele andere dingen was als ik de deur uitliep.Ik kom uit een onderwijzersfamilie. Zowel mijn vader als mijn moeder zijn opgeleid in het onderwijs en bij mijn vader gaat het zelfs ver terug in de hele familie. Het zal je dan ook niet verbazen dat ik het ontzettend leuk vind om dingen uit te leggen.Ik luister graag en praat niet zoveel, maar als ik eenmaal vertel over quilten ben ik bijna niet meer te stoppen. Vandaar dat ik ook ben begonnen met het geven van online quiltcursussen.
Reactie plaatsen