Tussenbanen in de hartenquilt
Hartenquilt
Vorige week liet ik zien hoe ik de dissapearing ninepatch blokken voor de hartenquilt heb gemaakt. Ik wilde witte tussenbanen met blokjes gekleurde stof tussen de kleine vierkantjes van de dissapearing ninepatch, zodat er doorlopende lijnen van grote en kleine blokjes in de quilt zouden komen. Voor die kleine vierkantjes had ik een fat quarter van één van de stofjes uit de charmpack gekozen.

Blok van Hartenquilt

In EQ7 had ik het ontwerp gemaakt en daaraan kon ik zien hoeveel tussenbanen met gekleurde vierkantjes ik moest maken,

Ontwerp van Hartenquilt

En hoeveel met witte vierkantjes.

Blok van Hartenquilt

Blok van Hartenquilt

Hiervoor sneed ik eerst een lange strook van 1,5 inch en een strook van 7 inch breed. (De tussenbanen moesten na het naaien 1 inch breed worden.)

Tussenbanen quilt maken

Die naaide ik aan elkaar.

Tussenbanen quilt maken

Daarna kon ik heel snel stroken snijden met een breedte van 1,5 inch. Dit deed ik zowel met witte als gekleurde stof.

Tussenbanen quilt maken

Geen gefoezel met kleine stukjes stof op deze manier! Ik had 64 witte strookjes nodig van 1,5 inch x 7 inch, 24 dezelfde stroken met daaraan vast een gebloemd vierkantje van 1,5 inch en 40 stroken met een wit vierkantje eraan.

Tussenbanen quilt maken

Bij het vastnaaien van de tussenbanen gebruikte ik alleen spelden als er twee naden op elkaar moesten aansluiten.

Tussenbanen quilt maken

Na het toevoegen van de tussenbanen, pasten de blokken niet meer allemaal op mijn ontwerpmuur, dus heb ik hem in delen in elkaar gezet. Van te voren had ik al een foto gemaakt van hoe ik de volgorde van de blokken wilde hebben. Hieronder zie je de eerste kwart van de blokken zoals ze aan elkaar gezet kunnen gaan worden.

Ontwerpmuur met quiltblokken

Volgende keer laat ik zien hoe ik de quilttop verder in elkaar heb gezet.
Over de schrijver
Ik ben een handwerkmuts. Ik word helemaal blij van mooie stofjes en garens. Niet voor niets ben ik gek op quilten.Ik kan niet tekenen. Heel lang heb ik gedacht dat dit dan ook betekende dat ik niet creatief was. Gelukkig heb ik ontdekt dat dit helemaal niets met elkaar te maken heeft. Tekenen is iets dat je kunt leren en creativiteit zit in iedereen.Regelmatig loop ik met mijn hoofd in de wolken door alle (quilt)plannen die ik aan het uitdenken ben. Er hangt een groot plakkaat boven de voordeur waarop staat dat ik de sleutels niet moet vergeten. Voorheen stond ik regelmatig voor een dichte deur als ik thuiskwam doordat ik met mijn hoofd bij hele andere dingen was als ik de deur uitliep.Ik kom uit een onderwijzersfamilie. Zowel mijn vader als mijn moeder zijn opgeleid in het onderwijs en bij mijn vader gaat het zelfs ver terug in de hele familie. Het zal je dan ook niet verbazen dat ik het ontzettend leuk vind om dingen uit te leggen.Ik luister graag en praat niet zoveel, maar als ik eenmaal vertel over quilten ben ik bijna niet meer te stoppen. Vandaar dat ik ook ben begonnen met het geven van online quiltcursussen.
Reactie plaatsen