Welke naaimachine moet je kiezen om te quilten?

Wat is voor jou de fijnste naaimachine? 

Een kennis van me is een fantastische quilter. Ze quilt al jaren. Tot nu toe werkte ze met de hand, maar haar man wilde het haar graag makkelijker maken. Hij wilde haar een cadeau geven waar ze heel erg blij mee zou zijn. Ze mocht een naaimachine uitzoeken. En niet zomaar één, ze verdiende het beste van het beste, want hij is dol op haar. En dus kreeg ze één van de allerduurste naaimachines die er in de winkel stond. Deze machine doet nog net niet je belastingaangifte, maar voor de rest kan hij alles. 

Je begrijpt wel wat ik bedoel. Een tijdje terug vroeg ik haar hoe haar nieuwe naaimachine beviel. "Heel eerlijk", zei ze, "Het is een geweldige machine, maar ik vind hem zo ingewikkeld! Ik zou er eigenlijk meer mee moeten doen, maar het komt er maar niet van. Ik pak altijd automatisch mijn naald en draad om gewoon met de hand te naaien." Mijn mond viel zowat open. Zo'n mooie machine en hij stond daar gewoon te verstoffen! Wat was er fout gegaan? Eerlijk gezegd waren er een aantal dingen fout gegaan. Maar de grootste fout was natuurlijk dat haar man haar de allerbeste naaimachine in de winkel wilde geven, alleen was het niet de beste machine voor mijn kennis. Voor iemand met meer ervaring met naaimachines zou deze machine een geschenk uit de hemel zijn geweest. 

Sterker nog, ik zou hem zelf graag willen hebben. Maar als je nog nauwelijks ervaring hebt met naaimachines, maakt zo'n ingewikkelde machine met al die verschillende opties het eerder moeilijker dan makkelijker. Ze had veel beter eerst eens met een iets eenvoudiger model kunnen beginnen. De tweede fout was dat ze geen hulp zocht. Als je namelijk gewend bent om patchwork te naaien met de hand en je gaat het dan met de naaimachine doen, moet je andere technieken gebruiken. Als je het op dezelfde manier wilt doen, is je naaiwerk gedoemd te mislukken. Maar dat is stof voor een andere blog. Vandaag hebben we het over naaimachines. 

Ik krijg regelmatig de vraag of ik advies kan geven over de aanschaf van een goede en liefst ook nog betaalbare naaimachine. Maar dat is een vraag die niet zo simpel te beantwoorden is zoals uit het voorbeeld hierboven wel blijkt. Er zijn een aantal vragen die je jezelf moet stellen als je een nieuwe naaimachine wilt kopen.

Hoeveel naai ervaring met de naaimachine heb je al?

Als je voor het eerst een naaimachine gaat kopen is je uitgangspositie heel anders dan wanneer je er al vijf versleten hebt. In het eerste geval is eenvoud en gemak bij het instellen waarschijnlijk belangrijker dan allerlei geavanceerde functies waarvan je niet weet wat je ermee moet. Als je al wat meer ervaring hebt, wil je misschien juist wat meer. Dan wil je misschien wel wat van die geavanceerde mogelijkheden die er tegenwoordig op naaimachines mogelijk zijn.

 Met hond en naaimachine - Marlies Mansveld Online Quiltacademie

Wil je quilten met je naaimachine of wil je ook andere dingen naaien?

Als je ook kleding wilt naaien met de je naaimachine zul je het waarschijnlijk belangrijk vinden dat er een handige functie opzit om makkelijk mooie knoopsgaten te maken. En als je jeans wilt naaien, moet de naaimachine voldoende kracht hebben om meerdere dikke lagen te naaien. Misschien wil je een goede vrije arm en wil je tweelingnaalden kunnen gebruiken. Als je alleen wilt quilten let je eerder op andere dingen. Zo is de ruimte tussen de naald en de rest van de machine belangrijk als je jouw quilts wilt gaan doorquilten. De throat noemen ze dat in het Engels (keel). Hoe meer ruimte je hebt, hoe meer werkruimte je hebt bij het doorquilten. Let wel, dit hoeft niet perse. Op mijn eigen naaimachine heb ik geen extra ruimte en kan ik rustig grote quilts doorquilten. Alleen moet ik vaker stoppen en mijn handen verplaatsen. Wat meer ruimte zou handiger zijn. Wat ook erg fijn is bij machinaal quilten is de automatische naaldstop, waarbij je kunt kiezen om de naald altijd naar beneden te laten eindigen. Op die manier zit de naald altijd in de stof als je even stopt en verschuift de quilt niet zo snel als je je handen moet verplaatsen. Een automatische draaddoorhaler vind ik zelf eigenlijk wel een must. Zo handig dat je niet meer zelf hoeft te priegelen om de draad in de naald te krijgen! Uiteraard moet het ondertransport kunnen worden uitgezet, er moet een aanschuiftafel aan de naaimachine gezet kunnen worden en er moet een speciaal voetje op passen voor machinaal quilten. Een kniehendel kan erg handig zijn om je naaimachine te bedienen. Dat kan ervoor zorgen dat je iets meer ontspannen zit als je jouw quilt wilt gaan doorquilten. Boventransport is ideaal bij het naaien van patchwork en quilten in de naad. Boventransport zorgt ervoor dat de bovenlaag net zo snel wordt bewogen als de onderlaag. Daardoor verschuift alles minder snel. Er zijn tegenwoordig ook boventransportvoetjes te koop die op bijna alle naaimachines passen, dus je kunt het ook op een andere manier oplossen als je naaimachine geen boventransport heeft. Goede verlichting is ook erg fijn natuurlijk, zodat de plek waar je naait goed verlicht wordt. Met een losse lamp is slecht licht vaak lastig op te lossen, omdat de naaimachine zelf dan in de weg zit.

Welke naaimachine ben je gewend?

Als je net als ik al jaren een Pfaff naaimachine hebt, ben je waarschijnlijk helemaal gewend aan de manier waarop Pfaff naaimachines werken. Een Bernina kan dan nog zulke mooie opties en mogelijkheden hebben, het is niet gezegd dat jij daar blij van wordt. En andersom geldt natuurlijk hetzelfde. Daarom is het altijd verstandig om verschillende naaimachines uit te proberen in de winkel. Niet alleen hoe ze naaien, maar ook het gebruiksgemak. Sommige naaimachines zijn zo ingewikkeld dat je er eerst een complete studie van moet maken voor je begrijpt wat je er allemaal mee kan.

Wat is je budget?

Dit is vaak behoorlijk bepalend bij de keuze voor een naaimachine. Er zijn machines van € 100 tot meer dan €10.000. En ze kunnen allemaal naaien...

Mijn ervaring met naaimachines

Mijn moeder had jarenlang zo'n oeroude naaimachine die het prima deed, maar regelmatig problemen met de draadspanning had. Toen ze hem inruilde voor een nieuwe Singer. (voordat het werd overgenomen, was Singer nog een super goed merk.), was ik misschien nog wel blijer dan zij. Ik heb er heel wat uurtjes achter gezeten in mijn jeugd. Mijn eerste eigen naaimachine kocht ik bij de Aldi voor zo'n 100 gulden als ik het me goed herinner. Ik was begin twintig en had nog niet zoveel budget op dat moment. Ik was al superblij dat ik überhaupt een naaimachine had. Met die naaimachine kon ik kleding naaien en uiteindelijk wat simpel patchwork, maar quilten uit de vrije hand lukte er niet mee. Tegenwoordig ben ik al jarenlang gelukkig met een Pfaff Expression 2028. Ik meen dat hij destijds rond de € 500 heeft gekost. Hij is superfijn in gebruik. Het boventransport is erg handig en er zit een mooie grote aanschuiftafel bij. Het grootste nadeel vind ik de beperkte ruimte tussen de naald en de rest van de naaimachine. Ik kan mijn quilts er prima op doorquilten, maar wat extra ruimte zou het nog wat makkelijker maken.

Hoe pak je het nou aan om een goede naaimachine te kopen?

Wat ik je adviseer is het volgende: Maak een lijstje van de dingen die je absoluut op je naaimachine wilt hebben. Maak een tweede lijstje van de dingen die leuk zouden zijn, maar niet perse noodzakelijk. Bepaal welk budget je wilt besteden aan je nieuwe naaimachine. Als je deze drie dingen helder hebt, kun je goed voorbereid naar een naaimachinewinkel gaan. Vertel wat jij zoekt in een naaimachine en vraag of je er een aantal mag testen. Let bij het testen niet alleen op de mogelijkheden en opties, maar ook op hoe de naaimachine bediend moet worden. Als je dit allemaal in gedachten houdt kan het bijna niet fout gaan. En bedenk dat er geen goed of fout is als het gaat om naaimachines. Grofweg kun je zeggen dat het budget de kwaliteit en de opties van je naaimachine bepaalt, maar al voor een paar honderd euro heb je een hele goede naaimachine. Nu ben ik natuurlijk benieuwd. Ben jij tevreden met je naaimachine?    

Jeanine
Door

Jeanine

op 18 Sep 2023

Thx voor de info, Al tijd nuttig. 👍😉

Hendrickx Rosette
Door

Hendrickx Rosette

op 20 Sep 2023

jaren met een bernina kleding stukken gemaakt nu werk met 2dehands ook bernina en wil ik proberen te quilten als me dat gaat lukken?

Reactie plaatsen