Quiltstofjes kerst - Marlies de Vries Quiltinspiratie

Quiltstoffen versus gewone stoffen: Wat moet je weten?

Quiltstoffen kiezen

 Vandaag duiken we dieper in op een onderwerp dat de kern vormt van elke quilt - de stoffen! We kijken naar de rol van quiltstoffen in je quilt. Je gebruikt om patchwork te naaien altijd 100% katoen, omdat dit het precieze werken veel gemakkelijker maakt dan met andere stoffen. Nu kun je natuurlijk gewoon een paar katoenen stofjes van oude kleding gebruiken of stof halen bij een kledingstoffen winkel, maar je kunt ook naar een quiltwinkel gaan. Quiltstoffen zijn vaak net wat duurder dan gewone katoenen stoffen, dus waarom zou je ze wel of niet gebruiken?

Pak je favoriete quiltproject erbij en laten we samen eens kijken naar de voor- en nadelen van die bijzondere quiltstoffen.

 Quiltstofjes kerst - Marlies de Vries Quiltinspiratie


Quiltstoffen: de voordelen

  1. Quiltstoffen zijn kwalitatief beter dan welke katoenen stof dan ook. De kleuren blijven mooier, ze lopen niet door bij het wassen (al zou ik het altijd even voor de zekerheid van te voren testen) en ze zijn zo gemaakt dat ze jaren meegaan, zodat jouw (achter)kleinkinderen nog heel lang van jouw quilt kunnen genieten.
  2. Quiltstoffen zijn speciaal ontworpen voor het maken van quilts. Het combineren van kleuren en dessins in quilts wordt een stuk makkelijker als je veel verschillende kleuren en dessins tot je beschikking hebt. Quiltstof producenten laten completen stoffenlijnen ontwerpen van stoffen die mooi bij elkaar passen in een quilt.
  3. Bij quilts worden vaak kleine stukjes van de stof gebruikt. De dessins en kleuren zijn zo gemaakt dat de stoffen ook in kleine stukjes nog heel mooi uitkomen.

 

Quiltstoffen: de nadelen

  1. Quiltstoffen zijn over het algemeen iets duurder dan andere katoenen stoffen. Maar als je het je ook maar enigszins kunt veroorloven wegen de voordelen van quiltstoffen hier wel echt tegenop. Ze zijn hun prijs meer dan waard als uiteindelijk al het werk dat je in je quilt stopt resulteert in een hele mooie quilt. Het stoffengebruik is daarvoor een van de belangrijkste voorwaarden.
  2. Minder duurzaam. Als je graag stoffen recycled kom je al snel uit bij katoenen stoffen van kleding of beddengoed. Quiltstoffen zijn nauwelijks te hergebruiken, omdat het zulke kleine stukjes zijn.

 Quiltstoffen kerst - Marlies de Vries Quiltinspiratie


Kort samengevat:

Ik zou je aanraden om als het even kan quiltstoffen te gebruiken in je quilts.

Bij quiltstoffen draait het niet alleen om kleur, maar ook om patroon en textuur. Sommige stoffen hebben gedetailleerde quiltdessins die speciaal zijn ontworpen om te schitteren in quilts. Denk aan prachtige bloemmotieven, klassieke ruitpatronen of sierlijke veren.

Weliswaar is het gebruik van nieuwe stoffen minder duurzaam, maar de kwaliteit van quiltstoffen is heel hoog, waardoor je quilts veel langer meegaan, wat ze alsnog duurzaam maakt. Hoe zou jij het vinden als jouw achterkleinkind later kan zeggen dat ze een quilt heeft van haar overgrootmoeder? Dat is toch heel bijzonder.

Natuurlijk kun je er ook nog voor kiezen om oud en nieuw te combineren. In sommige van mijn quilts zitten nieuwe quiltstoffen, maar ook tweedehands stofjes van oude kussenslopen.

Reactie plaatsen