Workshop Tentmakers of Caïro
Quilt van de tentmakers of Caïro
Quilt van de tentmakers of Caïro
Een tijdje terug was er in Enschede een tentoonstelling van de Tentmakers uit Caïro. Ik heb daar ook een workshop gedaan. Het was superleuk en inspirerend! De tentmakers maakten vroeger een soort panelen voor in de tenten van bedoeïnen om deze te isoleren en te versieren. Ze werden met de hand gemaakt en de technieken en patronen die ze gebruiken lijken op sommige applicatietechnieken die we in het quilten kennen. De patronen zijn over het algemeen kleurrijk en prachtig om te zien.
Quilt van de tentmakers of Caïro
Quilt van de tentmakers of Caïro
In de workshop kregen we een patroon met lotusbloemen en we leerden hoe we dat konden overnemen op de achtergrondstof. Daarna werd er een soort groffe canvas laag achtergehouden en konden de bloemen erop worden geappliceerd. De techniek die de tentmakers hiervoor gebruiken lijkt erg op needle turn appliceren.
Proefje met patroon van Tentmakers of Caïro
In de workshop zelf had ik nog maar een paar steekjes gemaakt. En natuurlijk was ik te ongeduldig om dit thuis met de hand te gaan doen, dus heb ik de vormen met behulp van vliesofix op de stof geplakt en afgewerkt met een satijnsteek.
Detailfoto applicatie afgewerkt met satijnsteek
Detailfoto applicatie met satijnsteek
Hij is overigens nog niet af. Ik vind het effect mooi, maar ik weet nog niet zo goed wat ik er mee zal gaan doen. Het is maar een klein ontwerpje en de kleuren zijn een stuk traditioneler dan wat ik meestal gebruik. Voorlopig is het dan ook een UFO (unfinished object) geworden. De workshop was wel ontzettend leuk om te doen. Heel bijzonder om dit handwerk uit een andere cultuur te zien en te horen hoe deze techniek van vader op zoon wordt overgedragen. Voor meer prachtige quilts van de tenmakers zie onderstaande link: Afbeeldingen quilts tentmakers of Caïro
Over de schrijver
Ik ben een handwerkmuts. Ik word helemaal blij van mooie stofjes en garens. Niet voor niets ben ik gek op quilten. Ik kan niet tekenen. Heel lang heb ik gedacht dat dit dan ook betekende dat ik niet creatief was. Gelukkig heb ik ontdekt dat dit helemaal niets met elkaar te maken heeft. Tekenen is iets dat je kunt leren en creativiteit zit in iedereen. Regelmatig loop ik met mijn hoofd in de wolken door alle (quilt)plannen die ik aan het uitdenken ben. Er hangt een groot plakkaat boven de voordeur waarop staat dat ik de sleutels niet moet vergeten. Voorheen stond ik regelmatig voor een dichte deur als ik thuiskwam doordat ik met mijn hoofd bij hele andere dingen was als ik de deur uitliep. Ik kom uit een onderwijzersfamilie. Zowel mijn vader als mijn moeder zijn opgeleid in het onderwijs en bij mijn vader gaat het zelfs ver terug in de hele familie. Het zal je dan ook niet verbazen dat ik het ontzettend leuk vind om dingen uit te leggen. Ik luister graag en praat niet zoveel, maar als ik eenmaal vertel over quilten ben ik bijna niet meer te stoppen. Vandaar dat ik ook ben begonnen met het geven van online quiltcursussen.
Reactie plaatsen