Applicatie quilt doorquilten

Wat is dit leuk om te doen!

Ik ben mijn applicatie quilt aan het doorquilten. (Alias de Summertime quilt.)

Elke keer als ik even tijd heb, doe ik weer een stukje.

Steeds één of twee uurtjes.

Opstelling voor quilten uit de vrije hand

Hierboven zie je mijn opstelling voor het quilten.

Mijn tafel staat in een hoek tegen de muur, zodat de quilt er niet af glijdt aan die kant.

Als de quilt wegglijdt, wordt hij natuurlijk heel zwaar om te bewegen.

Daarom ondersteun ik hem aan alle kanten.

Aan de linkerkant heb ik een opklaptafeltje uitgeklapt en linksvoor heb ik de strijkplank erbij gepakt voor nog meer ondersteuning.

Nu kan ik de quilt makkelijk hanteren, omdat het gewicht overal goed wordt opgevangen.

In de naad quilten

Ik had eerst de blokken in de naad gequilt, zodat alles goed op zijn plek blijft zitten tijdens het quilten.

Vervolgens ben ik begonnen met het quilten van veren in de open ruimtes.

Verenkrans quilten

In deze quilt heb ik de applicatieblokken afgewisseld met (bijna) lege blokken. Er zit alleen overal een klein bloemetje in.

Die lege ruimte leent zich natuurlijk goed voor mooie quiltpatronen.

Al moet ik zeggen dat ik denk dat ik een volgende keer toch weer effen stof ga gebruiken als achtergrond.

Want dan valt het quiltwerk nog veel meer op.

Applicatieblok machinaal quilten

De applicatieblokken quilt ik heel simpel. Daar moet alle aandacht naar de applicaties gaat.

Ik quilt rondom alle vormen zodat die mooi omhoog komen.

Quilten rondom applicatie

Eromheen quilt ik een simpel meanderpatroon.

Het is echt een feestje om deze quilt door te quilten.

Al die vrolijke applicaties zijn zo leuk om steeds weer voorbij te zien komen.

Heb jij weleens een applicatie quilt gemaakt?

Over de schrijver
Ik ben een handwerkmuts. Ik word helemaal blij van mooie stofjes en garens. Niet voor niets ben ik gek op quilten. Ik kan niet tekenen. Heel lang heb ik gedacht dat dit dan ook betekende dat ik niet creatief was. Gelukkig heb ik ontdekt dat dit helemaal niets met elkaar te maken heeft. Tekenen is iets dat je kunt leren en creativiteit zit in iedereen. Regelmatig loop ik met mijn hoofd in de wolken door alle (quilt)plannen die ik aan het uitdenken ben. Er hangt een groot plakkaat boven de voordeur waarop staat dat ik de sleutels niet moet vergeten. Voorheen stond ik regelmatig voor een dichte deur als ik thuiskwam doordat ik met mijn hoofd bij hele andere dingen was als ik de deur uitliep. Ik kom uit een onderwijzersfamilie. Zowel mijn vader als mijn moeder zijn opgeleid in het onderwijs en bij mijn vader gaat het zelfs ver terug in de hele familie. Het zal je dan ook niet verbazen dat ik het ontzettend leuk vind om dingen uit te leggen. Ik luister graag en praat niet zoveel, maar als ik eenmaal vertel over quilten ben ik bijna niet meer te stoppen. Vandaar dat ik ook ben begonnen met het geven van online quiltcursussen.
Ina Ots
Door

Ina Ots

op 19 Jan 2019

Hoi. Wat een goede tip om eerst de blokken in de naden de appliceren. Groetjes Ina.

Quiltinspiratie
Door

Quiltinspiratie

op 19 Jan 2019

Ja, dat is heel fijn bij het quilten later, Ina. Groetjes, Marlies

Ina Ots
Door

Ina Ots

op 19 Jan 2019

Foutje het moet natuurlijk gequilt zijn.

Annemiek Geene
Door

Annemiek Geene

op 19 Jan 2019

Mooi dat je alles zo goed laat zien en duidelijk uitlegt. Dank je wel

Quiltinspiratie
Door

Quiltinspiratie

op 20 Jan 2019

Fijn om te horen, Annemiek!

Jessy Wajon
Door

Jessy Wajon

op 19 Jan 2019

Wat een vrolijke quilt zo met die applicaties. Heb je deze met de machine geappliqueerd? Mooi gedaan. Het quilten is prachtig vooral die veren rondom dat ene bloemetje; ook het ruime meanderen komt fraai uit. Dat is nog een leerproces voor mij: hoe ga ik mijn quilt doorquilten. Er moet altijd iets overblijven om te leren toch? Hgr. Jessy

Quiltinspiratie
Door

Quiltinspiratie

op 20 Jan 2019

Dank je voor je reactie, Jessy! En juist het leren van nieuwe dingen is zo leuk. Veel quiltplezier!

anje driehuis
Door

anje driehuis

op 19 Jan 2019

heel erg mooi! wel een flinke quilt om op deze manier te quilten toch?

Quiltinspiratie
Door

Quiltinspiratie

op 20 Jan 2019

Dankje, Anje! Het valt mee qua grootte vind ik. Hij is ongeveer 150 x 150 cm. En ik quilt met redelijk grote patronen. Ik denk dat ik met de hele quilt zo'n tien tot vijftien uren bezig zal zijn.

Len
Door

Len

op 19 Jan 2019

Wat goed dat je stap voor stap uitlegt hoe je te werk bent gegaan. Fijn om het zo te leren. Voor mij ligt nu een grote werkstuk die ook nog gequilt moet worden. Wil dit zelf gaan doen maar stelt het alsnog uit. Eerst maar goed voorbereiden!!

Quiltinspiratie
Door

Quiltinspiratie

op 20 Jan 2019

Eerst even goed oefenen op proeflapjes, Len. En dan gewoon beginnen. Better finished than perfect! Groetjes, Marlies

anje driehuis
Door

anje driehuis

op 10 Apr 2019

Nu ik de cursus heb afgerond, bekijk ik de bonussen nog met even meer aandacht, ik vind hier die rand er zo perfect bij passen met nog net dat vrolijke smalle randje ertussen; heel mooi ! Welk garen gebruikte je hier voor de applicaties , het lijkt of ze een mooie glans hebben?

Irma boeykens
Door

Irma boeykens

op 30 Jun 2019

Prachtig doorgequilt. Quilt je de veren uit de vrije hand of met een sjabloon? Heb je de festonsteek om de applicatie met de hand of met het machine gedaan? Ik ben net begonnen aan de quilt beach bums maar hier wordt geadviseerd om na het sandwichen pas te festonneren. Zou dat nog wel makkelijk gaan denk jij als ervaren quilster? Hartelijk dank voor je reaktie.

Quiltinspiratie
Door

Quiltinspiratie

op 01 Jul 2019

Dankjewel, Irma! De veren maak ik uit de vrije hand. Soms teken ik wel de steel/stam voor om de richting te bepalen. De festonsteek maak ik voor het dubbelen, maar het kan ook prima erna. Dan zie je de stiksels alleen wel aan de achterkant van je quilt.

Quiltinspiratie
Door

Quiltinspiratie

op 04 Aug 2019

Hallo Irma, dat kan wel, maar dan zie je de steken later aan de achterkant van de quilt. Dat zou ik zelf minder mooi vinden. Het ligt er ook aan hoe groot je quilt is. Als hij erg groot is kan het draaien onder de naaimachine wel lastig zijn. Groetjes, Marlies

Reactie plaatsen