Improvisatie patchwork
Improvisatie patchwork   Je naait wat willekeurige lapjes aan elkaar en dan heb je een improvisatie quilt. Hoe moeilijk kan het zijn? De eerste keer dat ik het probeerde was geen succes. De kleurencombinatie was niet zo mooi als ik had bedacht en ik was niet tevreden over het resultaat. Het leuke aan improviseren is dat je gewoon steeds weer wat nieuws kunt proberen. Als het resultaat niet mooi is, snijd je alles kapot en maak je er weer wat anders van. Maar dat heeft natuurlijk zijn grenzen. Voor deze quilttop begon ik met heel veel stroken die ik in setjes aan elkaar naaide.   Stroken naaien Ik maakte de ene na de andere combinatie die ik leuk vond. Stroken Daarna ging ik ze versnijden en weer aan elkaar naaien. Hieruit ontstonden weer nieuwe stroken. Zoals op de foto hieronder achter mij. Stroken versnijden en aan elkaar naaien Sommige stroken werden druk en sommige iets rustiger. Stroken naaien Daarbij bedacht ik nog een leuke tip voor als je nog niet zoveel ervaring hebt bij het naaien van patchwork. Als de stroken allemaal dezelfde breedte hebben, wil je de puntjes (waar de naden kruisen) waarschijnlijk graag laten aansluiten. Op de foto hieronder kun je zien wat ik bedoel. Puntjes die aansluiten Maar als je nou zorgt dat de stroken verschillende breedtes hebben, dan hoef je daar helemaal niet op te letten. Dan sluiten ze nooit aan. Op de foto hieronder kun je dat mooi zien. Puntjes laten aansluiten Bovendien ziet het er veel speelser uit. Maar dat was even een tussendoortje. Terug naar de improvisatie quilt die ik aan het maken was. Ik had dus een heleboel stroken gemaakt door stroken aan elkaar te naaien, te versnijden en opnieuw aan elkaar te naaien. Stroken Ziet er al leuk uit toch? Maar ik vond het nog veel te rommelig. Ik besloot een experiment te doen en de stroken op een andere manier aan elkaar te naaien. Experiment improvisatie patchwork Ik vond het leuk, maar veel te druk. Dit was het punt waarop ik het even niet meer zag zitten. Én het patroon was druk en de kleuren waren samen druk. Ik had alles bijna in een doos gestopt en weggelegd. Waarna hij waarschijnlijk in de vuilnisbak zou zijn geëindigd over een paar jaar.   Gelukkig ga ik het niet meteen op. Ik besloot dat ik het geheel wat rustiger wilde maken. Ik versneed alles weer en voegde grijze driehoeken toe. Grijze driehoeken En daarna kon ik weer lekker spelen met de compositie. Compositie 1 Ik probeerde allerlei varianten. Compositie 2 Ook wat gekkere vormen. Compositie 3 Of juist traditioneler. Compositie 4 Uiteindelijk nam ik een beslissing en naaide ik de quilttop in elkaar. Patchwork naaien En dit werd hem: Improvisatie patchwork Ik ben erg blij met hoe hij uiteindelijk is geworden. Het steeds opnieuw experimenteren en doorsnijden is soms best eng. En er waren momenten dat ik echt niet wist hoe ik verder moest. Maar het is ook ontzettend leuk om te doen. Zou jij het aandurven om zomaar te beginnen en je mee te laten voeren door het creatieve proces?
Over de schrijver
Ik ben een handwerkmuts. Ik word helemaal blij van mooie stofjes en garens. Niet voor niets ben ik gek op quilten.Ik kan niet tekenen. Heel lang heb ik gedacht dat dit dan ook betekende dat ik niet creatief was. Gelukkig heb ik ontdekt dat dit helemaal niets met elkaar te maken heeft. Tekenen is iets dat je kunt leren en creativiteit zit in iedereen.Regelmatig loop ik met mijn hoofd in de wolken door alle (quilt)plannen die ik aan het uitdenken ben. Er hangt een groot plakkaat boven de voordeur waarop staat dat ik de sleutels niet moet vergeten. Voorheen stond ik regelmatig voor een dichte deur als ik thuiskwam doordat ik met mijn hoofd bij hele andere dingen was als ik de deur uitliep.Ik kom uit een onderwijzersfamilie. Zowel mijn vader als mijn moeder zijn opgeleid in het onderwijs en bij mijn vader gaat het zelfs ver terug in de hele familie. Het zal je dan ook niet verbazen dat ik het ontzettend leuk vind om dingen uit te leggen.Ik luister graag en praat niet zoveel, maar als ik eenmaal vertel over quilten ben ik bijna niet meer te stoppen. Vandaar dat ik ook ben begonnen met het geven van online quiltcursussen.
Bea van Deel
Door

Bea van Deel

op 27 Oct 2018

Nee, Marlies, dat zou ik, denk ik, zonder aanmoediging niet durven! Die lapjes kosten best wat en wát nou als het inderdaad in de vuilnisbak beland? Zonde! Maar ik denk dat áls het niet zo loopt als je hoopte dat je dan wel moet! Het is dus een proces waar je in zit! En dát waardeer ik heel erg in jou , dat je er eerlijk over bent! Dat stimuleert mij enorm om het in zo'n situatie niet op te geven!

Quiltinspiratie
Door

Quiltinspiratie

op 28 Oct 2018

Dankjewel Bea! De kunst is inderdaad om niet op te geven. Soms is het goed om het even te laten rusten en ondertussen aan iets anders te werken.

Len Tehupuring
Door

Len Tehupuring

op 27 Oct 2018

Wow...het is wel een uitdaging Ik ben nu met een pieterpeuterig gedoe beziglapjes aan elkaar naaien met eenY-naad. Ben me aan het testen hoe precies ik kan werken. Ik kan het wel merk ik maar het zal niet mijn "ding " worden. Vlgs mij is er een makkelijker methode. Nu naai ik per stuk (ruitvormig) aan elkaar. Ha..ha.. Jouw stuk vind ik wel bevrijdend werken. Ik ga noges voor zitten. Dankjewel Marlies voor je duidelijke en uitgebreide uitleg. Het geeft me we weer energie. Maar...ik wil al zoveel . Groetjes Len

Quiltinspiratie
Door

Quiltinspiratie

op 28 Oct 2018

Dankjewel Len! Die y-naden zijn bij mij ook niet favoriet inderdaad. Vaak zijn er wel manieren om ze te omzeilen. Als je eens op youtube zoekt op lonestar quilt tutorial kom je wel filmpjes tegen waarbij ze dit slim doen. Zit jij niet meer in de Facebookgroep van de cursus? Eventueel kan ik je daar ook verder helpen.

Ingrid Vandenberk
Door

Ingrid Vandenberk

op 10 Jun 2021

Ik ging even zoeken naar improvisatiepatchwork en wat kom ik tegen ...? Alle opzoeken leidt naar Marlies Mansveld !!!

Reactie plaatsen