Met de hand naaien? Waarom?

Hexagonnetjes voorbereiden

Je kunt het geloven of niet.

Als je mij dit twee maanden geleden had gezegd had ik je niet geloofd.

Waar ik het over heb?

Ik ben met de hand aan het naaien...

Hexagonnetjes naaien

Normaal gesproken werk ik alleen met de naaimachine, dus dit is voor mij echt uitzonderlijk.

Zo aan het einde van het jaar, merk ik dat ik zin heb in kneuterigheid en gezelligheid.

Buiten is het donker en regent het, binnen is het gezellig en knus.

Hexagonnetjes naaien

Ik wil even geen heftige grote projecten, maar lekker op de bank met een kop thee en wat lapjes.

Al eens eerder heb ik een quilttop met de hand genaaid. Dat waren een heleboel klokhuisjes.

Maar uiteindelijk was ik niet zo tevreden over de kleur en nu ligt hij nog steeds te wachten om gequilt te worden.

Klokhuisjes

Nu kreeg ik opeens weer zin om met de hand te naaien.

En als ik dan met de hand naai, vind ik English paper piecing het leukste om te doen.

Hexagonnetjes naaien

Bij English paper piecing vouw je de lapjes om een malletje van papier. Daarna naai de de naden aan elkaar met een overhandse steek.

English paper piecing

Het voorbereiden van de lapjes, het aan elkaar naaien zonder steeds te hoeven afhechten, het is allemaal zo lekker relaxed.

Hexagonnen naaien

En het is zo leuk om de lapjes te fussycutten. (Fussycutting is dat je een mooi patroontje in de stof zoekt en het malletje precies op dat stukje van het patroon plaatst.)

Fussycutting met hexagonnen

Je kunt zo leuke effecten krijgen. Hierboven heb ik bijvoorbeeld streepjes gebruikt om een mooi effect te maken in de buitenste rand van de rozet.

Hexagonnen rozet

Ik wilde het gewoon weer eens proberen, om met de hand te naaien. Kijken of ik het weer leuk zou vinden.

Ik had verwacht dat ik er na een paar hexagonnetjes wel weer genoeg van zou hebben, maar dat is helemaal niet zo.

Dit is wat ik tot nu toe heb gemaakt, maar ik heb nu al zin om er nog veel meer te maken.

Op Facebook en Instagram kreeg ik al vragen wat voor patroon het is, maar er is geen patroon.

Ik ben gewoon begonnen en ik zie wel waar ik eindig. Dat is hoe ik het liefste werk. Geen vooropgezet plan, maar gewoon de creatieve inspiratie volgen.

Ik weet zelfs niet eens of het een complete quilttop wordt. Ik vind het nu gewoon leuk om te doen en uiteindelijk zie ik wel wat het gaat worden.

Die manier van werken vind ik het meest relaxed en leuk.

Het zou kunnen dat ik er uiteindelijk wel een patroon van ga maken als daar vraag naar is. Maar zover kan ik nu nog niet vooruitkijken. Eerst maar eens afwachten hoe en wat het wordt.

Over de schrijver
Ik ben een handwerkmuts. Ik word helemaal blij van mooie stofjes en garens. Niet voor niets ben ik gek op quilten.Ik kan niet tekenen. Heel lang heb ik gedacht dat dit dan ook betekende dat ik niet creatief was. Gelukkig heb ik ontdekt dat dit helemaal niets met elkaar te maken heeft. Tekenen is iets dat je kunt leren en creativiteit zit in iedereen.Regelmatig loop ik met mijn hoofd in de wolken door alle (quilt)plannen die ik aan het uitdenken ben. Er hangt een groot plakkaat boven de voordeur waarop staat dat ik de sleutels niet moet vergeten. Voorheen stond ik regelmatig voor een dichte deur als ik thuiskwam doordat ik met mijn hoofd bij hele andere dingen was als ik de deur uitliep.Ik kom uit een onderwijzersfamilie. Zowel mijn vader als mijn moeder zijn opgeleid in het onderwijs en bij mijn vader gaat het zelfs ver terug in de hele familie. Het zal je dan ook niet verbazen dat ik het ontzettend leuk vind om dingen uit te leggen.Ik luister graag en praat niet zoveel, maar als ik eenmaal vertel over quilten ben ik bijna niet meer te stoppen. Vandaar dat ik ook ben begonnen met het geven van online quiltcursussen.
Lia Beunders
Door

Lia Beunders

op 22 Dec 2018

Wat leuk te horen dat je "om" bent. Ook ik ben (was) een echt machine mens. Naaien en borduren, alles gaat machinaal. Tot 2 straten van mijn huis een heel gezellig klein quiltwinkeltje kwam. Al pratende ging ik overstag en deed een keer mee aan de hexgagon bee. Fantastisch. Na deze morgen heb ik een zak 3/4 inch paper piercing gekocht en aan de slag gegaan. Tussendoor ben ik nog wel met de machine bezig, maar hexagonnen blijft leuk. Ik heb het zelfs in de auto mee als we weer eens een dag moeten reizen, verslaafd? Nee hoor, gewoon leuk, die kleine friemeltjes. Succes met de on line workshop. Ik ben weer benieuwd. Groetjes Lia

Quiltinspiratie
Door

Quiltinspiratie

op 22 Dec 2018

Hoi Lia, het is nog steeds afwachten hoe ver ik kom hoor. :-) Maar het is inderdaad leuk om te doen. Tot de 28e bij de workshop. Leuk dat je erbij bent!

Ria
Door

Ria

op 22 Dec 2018

Zie je nou wel dat het leuk is om op de bank of waar je ook wilt zitten lekker bezig te zijn met je lapjes, gewoon gezellig lekker bezig zijn.

Ria
Door

Ria

op 22 Dec 2018

Zie je nou wel dat het leuk is om op de bank of waar je ook wilt zitten lekker bezig te zijn met je lapjes, gewoon gezellig lekker bezig zijn.

Quiltinspiratie
Door

Quiltinspiratie

op 24 Dec 2018

Ha, ha, heerlijk om die reacties te lezen van mensen die graag met de hand quilten. Ik vind quilten me de naaimachine ook nog steeds fantastisch, dus ik denk dat ik beide blijf doen.

Linda DT
Door

Linda DT

op 23 Dec 2018

Hey Marlies, Ben blij dat je niet echt aan 1 bepaald genre houdtAlles is zo leuk. Ik persoonlijk heb zowel een patchworkpatroon met de hand (voor de quilting bees) en iets machinaals(op mijn kamertje). We hebben ook een QUILTnamiddag samen(enkel quilten) dus heb ik ook een quiltproject en thuis ook een project quilten met de machine. Dat wisselt elkaar af, heel leuk. Veel plezier met al je projectenEn prettige feetsdagen

Quiltinspiratie
Door

Quiltinspiratie

op 24 Dec 2018

Ja, er zoveel verschillende patronen en mogelijkheden bij het quilten. Dat is nou juist zo leuk hè? Maar quilten uit de vrije hand is toch ook wel één van mijn favoriete bezigheden. Dus ik blijf inderdaad lekker afwisselen! Jij ook veel quiltplezier gewenst, Linda!

Reactie plaatsen