Afwerkbies vastnaaien aan je quilt - Marlies de Vries Quiltinspiratie

Afwerkbies (binding) aan je quilt naaien

Inleiding:

Om je de randen en hoeken van je quilt mooi af te werken kun je er een afwerkbies (binding) aan zetten. Vandaag laat ik je zien hoe je zo’n afwerkbies maakt. Volgende keer komt het vastzetten van de bies aan de quilt aan bod. Dan zul je zien hoe je de hoeken van je de bies zo kunt aannaaien dat de bies in verstek om de hoeken wordt genaaid. Dit is de mooiste manier van het afwerken van een quilt.


Afwerkbies opties:

Meestal wordt er een dubbele laag stof gebruikt voor de afwerkbies van de quilt, omdat dit de duurzaamheid van de quilt ten goede komt. De afwerkbies heeft vaak het meeste te lijden, omdat hij daar steeds wordt vastgepakt.

Je kunt een afwerkbies maken die recht van draad is of schuin van draad. (Als je niet (meer) weet wat dit betekent kun je dit nalezen in de blogpost over draadrichting.) Er wordt wel gezegd dat een bies die schuin van draad is sterker is. Als je quilt ronde randen heeft, heb je sowieso een bies nodig die schuin van draad is, omdat die mee rekt met de bochten. Afwerkbiezen die recht van draad zijn, helpen daarentegen mee om de randen superrecht te maken. Dit is vooral belangrijk als je een wandquilt maakt die je wilt ophangen.


Afwerkbies stroken:

Of je de binding nou recht of schuin van draad maakt, je hebt in ieder geval stroken nodig. Ik gebruik meestal stroken van 2,25 inch, maar er zijn ook quilters die biezen van 2,5 inch maken. Om te beginnen kun je beter 2,5 inch nemen. Als je vind dat je voldoende ruimte overhoudt bij het vastzetten van de achterkant van de bies, kun je de volgende keer kiezen voor 2,25 als je dat mooier vindt. In centimeters zou ik kiezen voor 6 cm.

Om de lengte van de benodigde bies uit te rekenen, moet je de omtrek van de quilt weten. Standaard neem je de omtrek van de quilt + 30 inch (75 cm). Als je quilt bijvoorbeeld 50 x 70 inch (127 x 178 cm) meet, heb je 2 x 50 + 2 x 70 inch (2 x 127 + 2 x 178 cm) nodig en nog zo’n 30 inch (75 cm) extra voor de extra ruimte in de hoeken en uiteindes. Dus totaal 270 inch (685 cm). Als je quilt veel groter of veel kleiner is kun je de extra ruimte van 30 inch (75 cm) daar uiteraard op aan passen.


Afwerkbies naaien:

Snijd stroken van 2,5 inch (6 cm) zodat de lengte hiervan bij elkaar 30 inch (75 cm) meer is dan de lengte die je nodig hebt.

Vouw de stroken in de lengte dubbel, zodat je een dubbele bies van 1,25 inch (3 cm) krijgt. Pers de vouw voorzichtig zonder stoom, want anders trek je hem misschien uit model.

De stroken moeten vervolgens aan elkaar genaaid worden, om één lange strook te vormen. Als je de stroken aan elkaar zou naaien met een rechte zoom, krijg je bobbels in je afwerkbies en vallen de aanzetnaden op. Daarom worden er in een afwerkbies meestal schuine naden gemaakt. Dit doe je als volgt.

Leg de uiteinde van de stroken haaks op elkaar zoals op onderstaande foto aangegeven. Speld de schuine naad af en controleer of je op deze manier de stroken goed aan elkaar zet, door de naad open te vouwen.

Eventueel kun je de naad aftekenen met een uitwasbare pen, maar omdat het maar een korte naad is, kun je vaak wel redelijk makkelijk zien in welke richting je moet naaien. Zorg overigens wel dat je naad recht is, anders krijg je een bobbel in je naad.

Na het naaien, snijd je de naad bij naar 1/4 inch (6 mm) en strijk je hem open. Zie onderstaande foto.

Als je later de bies aan de quilt zet, zul je zien dat je de naden nauwelijks kunt terugvinden. Door de schuine naden vallen ze niet op.

Nadat je alle stroken op deze manier aan elkaar hebt genaaid, heb je een lange bies die niet zo makkelijk te hanteren is. Het makkelijkste is het om hem om een leeg garenklosje of een toiletrol te rollen. Op die manier raakt hij niet in de war en kun je hem makkelijk afwikkelen als je hem aan de quilt gaat naaien.


Quilt bijsnijden voor het aanzetten van de afwerkbies

Voor je de afwerkbies aan de quilt kunt gaan zetten, moet de quilt netjes worden bijgesneden. Meestal zijn de achterkantstof en de vulling groter dan de quilttop. Dus die moeten op maakt gemaakt worden. Daarnaast kan het zijn dat de quilt wat is scheefgetrokken door het quilten en wil je hem mooi recht snijden.

Spreid de quilt uit op een grote tafel of de vloer, zodat hij helemaal plat kan liggen. Leg een snijmat onder de plek die je wilt bijsnijden. Begin met de hoeken.

Gebruik de hoek van je liniaal om de hoek aan beide kanten recht af te snijden. zoals hieronder te zien. Een vierkante patchworkliniaal is hier erg handig voor. Gebruik de naden in het patchwork van je quilt, door hier de lijnen van je liniaal op te leggen. Op deze manier kun je de quilt aan alle kanten precies even groot maken.

Snijd de zijkanten op dezelfde breedte af. Bij deze quilt had ik de rand met gekleurde strookjes expres iets groter gemaakt, maar dat hoeft niet. Je kunt ook gewoon langs de quilttop snijden.

Hieronder kun je zien hoe mijn bloemenquilt eruit zag nadat hij bijgesneden was.

Na het netjes bijsnijden kun je de afwerkbies aan de quilt gaan naaien.

Lees hier hoe je de afwerkbies aan een quilt naait met mooie verstekhoeken.

Reactie plaatsen