Afwerkbies vastnaaien - Marlies de Vries Quiltinspiratie

Hoe naai je een afwerkbies aan een quilt

Inleiding vastnaaien afwerkbies aan je quilt

Vorige week liet ik je zien hoe je een afwerkbies kunt maken. Vandaag is het vastnaaien van de afwerkbies aan de quilt aan de beurt. Ik laat je zien hoe je de hoeken van de quilt mooi afwerkt door de biezen in verstek vast te naaien. En je leert hoe je de uiteindes zo aan elkaar zet dat je achteraf niet meer kunt zien waar je bent begonnen en geëindigd.

Er zijn twee methodes om de afwerkbies aan een quilt te naaien. Je kunt het volledig machinaal doen, of gedeeltelijk met de hand. Ik leg je hieronder de methode uit waarbij je het einde met de hand gaat afwerken, omdat ik het bijna altijd op deze manier doe. Met de machine wordt de afwerking vaak net iets minder netjes. In dit artikel leer je hoe je de voorkant onzichtbaar vastzet met de naaimachine, in een volgend artikel laat ik je zien hoe je de afwerkbies aan de achterkant aan de quilt vast kunt zetten met de hand.

Zoals ik vertelde in de blogpost over hoe je de afwerkbies maakt, rol ik hem meestal op een klosje of toiletrol. Een klosje past makkelijk onder mijn quilttafel als ik de bies aan de quilt ga zetten. Hierdoor ligt hij niet in de weg en raak ik niet verwikkeld in de lange bies. (Voordat ik dit op deze manier deed, wikkelde de bies zich altijd om de wieltjes van de bureaustoel. En krijg ze er dan maar weer onder weg. Niet handig kan ik je vertellen! 😁)

1. Begin met het schuin afsnijden van het uiteinde van de afwerkbies. Leg de bovenkant van de bies evenwijdig aan de 45 graden lijn op je liniaal en snijd de hoek af.

2. Leg de dubbelgevouwen bies op de goede kant van de quilt, zodat de onafgewerkte randen op elkaar liggen. Begin in het midden van één van de zijkanten (dus niet bij een hoek).

Zorg dat je ongeveer 10 inch (25 cm) van de bies los laat hangen voordat je begint met naaien. Dit uiteinde hebben we straks nodig om het einde aan af te hechten. Naai een 1/4 inch (5 mm) zoom met je patchworkvoetje.

3. Als je bij een hoek komt, naai je door tot 1/4 inch (5 mm) voor het einde. Op mijn patchworkvoetje zitten rode streepjes waardoor ik weet dat ik er 1/4 inch vanaf ben. Misschien heb jij dat ook, anders zou je het in het begin kunnen aftekenen. Op den duur weet je wel ongeveer wat een 1/4 inch (5 mm) is.

Hecht de draad niet af. Doe het naaivoetje omhoog en trek de quilt een stukje onder de naald vandaan. Draai hem een kwartslag. Vouw nu de bies recht omhoog zoals te zien op onderstaande foto.

Daarna vouw je hem weer recht naar beneden. Deze manier van vouwen zorgt ervoor dat je die mooie afgewerkte hoeken aan je quilt krijgt. 

Schuif de quilt terug onder het voetje. Maak je geen zorgen over het extra garen dat je van het spoeltje hebt getrokken door de quilt te verplaatsen. Begin gewoon weer bovenaan met naaien van de 1/4 inch (5 mm) zoom.

Dit doe je bij alle hoeken.

4. Ongeveer 10 inch (25 cm) voordat je bij het beginpunt bent gekomen, stop je met naaien. Hecht de draad af en haal de quilt onder de naaimachine vandaan.

Vouw de biezen van beide kanten zo open dat het begin bovenop het uiteinde ligt.

Trek met een liniaal op het uiteinde nu een lijn die evenwijdig is aan de schuine kant van het begin.

Het is op onderstaande foto misschien niet heel duidelijk te zien door de lichte bies, maar daar waar je de blauwe lijn ziet, ligt erbovenop het beginstuk van de bies.

Haal de stroken los van elkaar en trek nu evenwijdig aan die eerste lijn een tweede schuine lijn op 1/2 inch (1 cm) afstand. Zorg ervoor dat deze tweede lijn de bies een 1/2 inch (1 cm) langer maakt, niet korter! Dit is de breedte die nodig is voor de zoom (2x 1/4 inch). Snijd de bies nu af op de tweede lijn.

De eerste keer is het afsnijden van een bies best eng. Wat nou als je het niet helemaal goed hebt gedaan en je de bies te kort afsnijdt? Je kunt voor de zekerheid best iets langer afknippen en dan eerst de naad rijgen ( met de hand of met een grote steek op je naaimachine). Op die manier weet je zeker dat je de goede lengte hebt.

Speld de uiteinde zoals op de foto hieronder op elkaar. Zorg dat de punten aan de zijkanten uitsteken, zodat de naad van de ene zijkant naar de andere zijkant loopt. Ik heb me hierin weleens vergist en dan krijg je een hele rare bies!

Naai de 1/4 inch (5 mm) zoom. Vouw hem daarna dicht om te checken of hij past.

Als de maat goed is, strijk je hem open en knip/snijd je de puntjes aan de zijkant weg.

Vouw de bies dicht en leg hem op de quilt. Naai hem nu verder vast aan de quilt.

Nu hoef je de bies alleen nog aan de achterkant vast te naaien.

Hoe je de afwerkbies onzichtbaar kunt vastnaaien aan de achterkant kun je hier vinden.

Reactie plaatsen