Quilten met bloemen

  In een vorige blogpost heb ik deze top al eens laten zien. En misschien komt de quilt je bekend voor, want hij staat nu bovenaan mijn website!  

Pinwheel blokjes

Nu wil ik je laten zien hoe ik deze quilt ontworpen heb. Eigenlijk is het een bijna natuurlijk proces. Ik begin met een paar mooie lapjes en daar voeg ik steeds iets aan toe, net zolang tot ik tevreden ben.

Ik had allemaal verschillende lapjes van 10 x 10 cm als uitgangspunt. Ze waren voornamelijk rood, beige en blauw gekleurd. Ik besloot ze te combineren met ecru-kleurige stof, omdat dat een mooi "antiekerig" effect gaf en maakte hier pinwheel blokjes van.

Nadat ik ze op mijn ontwerpboard (grote lap flanel die aan de muur hangt) had gehangen in een volgorde die ik mooi vond, naaide ik ze aan elkaar. Ik hield een lap over van ongeveer 60 bij 100 cm.

Deze maat zou oké zijn voor een wandquilt, maar ik vond hem te saai om zo op te hangen. Als ik er meer omheen zou maken zou hij te groot worden voor onze kamer. Dus besloot ik dat het een dekentje moest worden. Een fijne maat voor een eenpersoonsdeken vind ik 1.50 x 2.00 meter. Daar kun je heerlijk onderkruipen zonder dat er ergens een lichaamsdeel uitsteekt en koud wordt.

Ik bedacht dan ook dat er een rand omheen moest komen om de quilt groter te maken. Op ruitjespapier maakte ik een ontwerp. Het middenstuk stelt de top die ik tot nu toe had gemaakt voor. Na wat gereken en gestreep (excuus voor het gekras, ik wist destijds nog niet dat deze prachtige tekening op mijn blog zou belanden) kwam ik hierop uit.

Quiltontwerp op ruitjespapier

Ziet er op papier best leuk uit toch? Maar toen ik de ecru randen aan de top had gemaakt, vond ik het wel een erg groot leeg oppervlak tussen de pinwheelblokken en de piano rand.

Wat te doen?

Nou word ik nergens zo vrolijk van als van bloemen, vooral bloemen in heel veel kleuren! Dus eigenlijk zat er maar één ding op. Bloemen plukken!

Bloemen applicaties

Ik tekende wat simpele bloemvormen uit, tot ik er één had waar ik tevreden over was. De bloemen heb ik geappliceerd met de raw edge techniek en afgewerkt met een applicatiesteek op mijn naaimachine. Binnenkort meer info over appliceren, dan zal ik deze techniek uitgebreid toelichten.

Applicatie afgewerkt met applicatiesteek

Zoals je kunt zien ben ik nog bezig met het machinaal quilten van de drie lagen. Die donkere lijnen op de pinwheelblokken zijn markeringen met potlood. In een workshop van de Egyptian Tentmakers, had ik gezien dat je met een zacht potlood heel makkelijk op stof kunt tekenen. Ik vraag me nu alleen af of het er allemaal wel uit gaat in de was. Ik zou je deze methode dan ook absoluut niet aanraden! In de blogpost over quiltbenodigdheden kun je zien dat ik tegenwoordig vaak uitwasbare viltstiften gebruik. Ik wou dat ik dat hier ook gedaan had... Als hij helemaal af is en ik heb hem gewassen zal ik het eindresultaat nog even showen. Hopelijk zie je dan geen potloodresten meer!

Machinaal gequilte cirkels

Ik heb ervoor gekozen om cirkels op de pinwheels te quilten, omdat rechte en ronde vormen zo mooi contrasteren. Rondom de bloemen ben ik aan het echoquilten. Ik doe het niet te dicht op elkaar, zodat de quilt lekker soepel blijft. Het is tenslotte een quilt om straks lekker onder te kruipen. Ik kan me er nu al op verheugen!

Echoquilten rondom bloemen

Over de schrijver
Ik ben een handwerkmuts. Ik word helemaal blij van mooie stofjes en garens. Niet voor niets ben ik gek op quilten. Ik kan niet tekenen. Heel lang heb ik gedacht dat dit dan ook betekende dat ik niet creatief was. Gelukkig heb ik ontdekt dat dit helemaal niets met elkaar te maken heeft. Tekenen is iets dat je kunt leren en creativiteit zit in iedereen. Regelmatig loop ik met mijn hoofd in de wolken door alle (quilt)plannen die ik aan het uitdenken ben. Er hangt een groot plakkaat boven de voordeur waarop staat dat ik de sleutels niet moet vergeten. Voorheen stond ik regelmatig voor een dichte deur als ik thuiskwam doordat ik met mijn hoofd bij hele andere dingen was als ik de deur uitliep. Ik kom uit een onderwijzersfamilie. Zowel mijn vader als mijn moeder zijn opgeleid in het onderwijs en bij mijn vader gaat het zelfs ver terug in de hele familie. Het zal je dan ook niet verbazen dat ik het ontzettend leuk vind om dingen uit te leggen. Ik luister graag en praat niet zoveel, maar als ik eenmaal vertel over quilten ben ik bijna niet meer te stoppen. Vandaar dat ik ook ben begonnen met het geven van online quiltcursussen.
Judith
Door

Judith

op 18 Jul 2019

Doe je eerst doorpitten dan applicatie Of eerst applicatie en doorpitten

Quiltinspiratie
Door

Quiltinspiratie

op 04 Aug 2019

Hoi Judith, ik naai altijd eerst de applicatie vast en daarna ga ik doorquilten. Maar je kunt er ook voor kiezen om pas later de applicatie vast te naaien. Dan zie je de steken wel aan de achterkant van de quilt. Groetjes, Marlies

Reactie plaatsen