Moet je echt een speciaal patchworkvoetje gebruiken?

Moet je echt een speciaal patchworkvoetje gebruiken als je patchwork gaat naaien? Kan het niet met een gewoon voetje? Het is een vraag die me vaak door beginners gesteld wordt. Zelf stelde ik hem ook toen ik net begon met quilten. Het argument dat vaak wordt gebruikt is dat je met een gewoon voetje ook steeds dezelfde breedte kunt naaien. 

Dat is natuurlijk waar. En als je blokken allemaal dezelfde vorm hebben zou het inderdaad goed kunnen gaan. Toch zijn er een aantal redenen waarom het echt aan te raden is om een patchworkvoetje te gebruiken. Zo is het bij een patchworkvoetje makkelijker om de rand precies gelijk te houden aan de stof. Daar zijn ze voor gemaakt. Bovendien wordt de naadtoeslag breder als je een gewoon voetje gebruikt. 

Bij patchwork heb je vaak veel verschillende naden die elkaar kruisen. Dat zorgt snel voor bulten aan de achterkant door de naadtoeslag en dat is weer vervelend bij het doorquilten van de drie lagen. Hoe breder de naadtoeslag hoe eerder er bulten ontstaan.

 Patchwork naaien - Quiltinspiratie

Maar het allerbelangrijkste heb ik nog niet genoemd. Een patchworkvoetje heeft standaard een breedte van 1/4 inch tussen de naald en de zijkant. Dat is bij alle patchworkvoetjes en alle naaimachines hetzelfde. Die standaard komt uit de Verenigde Staten waar veel gequilt wordt Als je een patchworkpatroon gaat naaien wordt daarin uitgegaan van een naad van 1/4 inch (of omgerekend in cm). 

Bij alle te snijden patroondelen zit al 1/4 inch patroontoeslag in. Als er verschillende vormen in het patchwork zitten, zullen de delen niet aansluiten als je met een andere maat gaat naaien. De breedte van een gewoon naaimachinevoetje is 3/8 inch. 

Het is niet handig om overal extra 3/8 inch aan te moeten snijden. Vandaar dat een patchworkvoetje echt aan te raden is. Je kunt universele patchworkvoetjes kopen bij (online) naaimachinewinkels. En ik kan je verzekeren dat je er heel veel plezier van zult hebben!

Reactie plaatsen