De drie grote verschillen tussen kleding naaien en quilten die je moet weten

Vandaag heb ik speciaal voor mensen die al veel ervaring hebben met kleding naaien de verschillen tussen kleding naaien en quilten, en dan met name patchwork naaien, op een rijtje gezet.

Zigzaggen en locken

Als je kleding naait, moet je de naden afwerken met een zigzag steek of een lockmachine. Bij quilten is dit niet nodig.

Het afwerken gebeurt bij kleding op deze manier, omdat de stof anders zou gaan rafelen. Met name na het wassen kan dat gebeuren. Patchwork wordt verwerkt in een quilt. Er komt een tussenvulling en een achterkantstof achter. Die drie lagen worden doorgequilt. Hierdoor wordt alles heel stevig vastgenaaid en krijgen de naden van je patchwork nauwelijks bewegingsruimte om te gaan rafelen.


Het is wel goed om je te realiseren dat je een quilttop nooit in de wasmachine moet gooien zonder dat hij is afgewerkt tot een quilt met de twee andere lagen, anders heb je kans dat hij wel gaat rafelen! Als je kleding naait, moet je als je een naad gaat naaien eerst aanhechten en aan het einde van de naad afhechten. Bij het naaien van patchwork hoeft dit niet. Hierdoor kun je heel makkelijk meerdere blokken achter elkaar aan naaien.

In quiltblokken zitten vaak veel naden. De meeste naden worden prima verankerd doordat ze weer in een andere naad terecht komen. Daarnaast geldt net als bij het rafelen, dat de uiteindelijke druk op de naden heel erg meevalt. Door het doorquilten met de andere twee lagen, wordt alles heel stevig vastgezet.

Precies werken

Misschien vind je jezelf al heel precies. Maar bij het naaien van kleding maakt een verschil in millimeters of zelfs een kleine centimeter in de naad niet uit. Stof is rekbaar, dus door goed te spelden krijg je alles uiteindelijk wel goed in elkaar.

Bij het naaien van patchwork komt de breedte van de naad nog veel preciezer. Omdat er zoveel naden in één patchwork blok zitten, geeft een afwijking van 1 of 2 mm in de naden uiteindelijk een grote afwijking in het geheel.

Misschien lukt het met veel pijn en moeite nog wel om de blokken uiteindelijk passend te krijgen, maar het plezier vergaat je op die manier snel. (Ik spreek uit ervaring. 🙉)

Het werkt veel prettiger als de gesneden stof precies de goede maat heeft en wanneer er met een precieze quiltzoom genaaid is.

Dat laatste is natuurlijk waar veel beginnende quilters tegenaan lopen. Zelfs al werk je heel precies. Dan nog kan het gebeuren dat de maten toch net een beetje afwijken. En dan wordt het in elkaar zetten een vervelend klusje.

Reactie plaatsen