Quiltstof kiezen

Wat is er nou leuker dan het uitzoeken van nieuwe stof? Googelen naar nieuwe stoffen is zo inspirerend. Kijk eens naar deze vrolijke stofjes, wat zou je daar een mooie deken of sprei van kunnen maken!

quiltstoffen

In quiltboeken wordt vaak gezegd dat je altijd de beste kwaliteit stoffen moet kopen die je je kunt veroorloven. Een quilt maken is best veel werk, dus het zou jammer zijn als je maanden bezig ben geweest met een quilttop om uiteindelijk tot de ontdekking te komen dat dat ene rode lapje je hele quilt roze heeft gekleurd na de eerste wasbeurt. En als je bedenkt hoeveel werk het is om een mooie quilt te maken, is het natuurlijk fijn als hij ook jaren mooi blijft. Op die manier kan jouw mooie quilt zelfs een erfstuk binnen de familie worden. 

Quiltstoffen zijn tegenwoorden van hele hoge kwaliteit. De prijs ligt hoger dan bij veel andere katoenen stoffen, maar het verschil is dan ook duidelijk. Als je net begint, kan ik me voorstellen dat je eerst eens wat wilt oefenen met andere lapjes die je nog hebt liggen. Zorg er dan in ieder geval voor dat de stof die je gebruikt van 100% katoen is. 

Soort stof

Bij quilten is het namelijk erg fijn als de stof makkelijk te verwerken is. Naadjes moeten bij kruisingen precies op elkaar aansluiten en als stof makkelijk schuift, maak je het jezelf alleen maar moeilijk. Het is dan ook echt het belangrijkste om in de gaten te houden dat je alleen stoffen van 100% katoen gebruikt. Als er polyester bij in zit, is de stof veel moeilijker te verwerken. Er wordt ook wel gequilt flanel. Dat is lekker zacht en voelt warmer aan dan gewone katoen. Voor babyquilts is dit ook heel geschikt. Er bestaat overigens een quilttechniek (crazy patchwork) waarbij je niet precies hoeft te naaien. Met deze techniek kun je ook andere stoffen dan katoen gebruiken.

quiltstoffen

Maten van quiltstoffen

Quiltstoffen kun je kopen in (online) quiltwinkels. Ze worden per per meter vanaf de rol verkocht of ze zijn voorgesneden in bepaalde veelgebruikte maten. De breedte van quiltstoffen is normaal gesproken 110 cm. De maten komen uit de Verenigde Staten waar veel gequilt wordt. Veel stofleveranciers van quiltstoffen zitten dan ook in de Verenigde Staten. De breedte is dus 110 cm. Dit in tegenstelling tot stoffen voor kleding of interieurstoffen die in Nederland vaak 140 of 150 centimeter breed zijn. Een veelgebruikte maat binnen het quilten is een fat quarter van 18 inch x 22 inch (45 x 55 cm). Deze maat is precies een kwart van een yard, vandaar de naam fat quarter. Quiltwinkels verkopen vaak fat quarter bundels, zodat je meteen een aantal bij elkaar passende stoffen hebt zonder dat je grote lappen hoeft te kopen. Een fat eight is een halve fat quarter.

Maten van voorgesneden stoffen

Naast de veelgebruikte fat quarters zijn er tegenwoordig nog veel voorgesneden stoffen verkrijgbaar in kleinere maten. De maten van de meest bekende zijn: Jelly roll: meestal 40 stroken van 2,5 x 44 inch (6,5 x 110 cm) Layer cake: meestal 42 lapjes van 10 x 10 inch (25 x 25 cm Charmpack: meestal 42 lapjes van 5 x 5 inch (12,5 x 12,5 cm)

quiltstof layer cake

Van quiltstoffen worden collecties uitgebracht door quiltstof ontwerpers. Bekende quiltstoffenontwerpers zijn bijvoorbeeld Tula Pink, Lynette Anderson, Jo Morton en ga zo maar door. Er zijn ontwerpers die zich toeleggen op moderne stoffen met vaak fellere kleuren, zoals Tula Pink. Maar er zijn ook ontwerpers die juist antieke stoffen reproduceren, zodat je een quilt kunt maken met een antieke uitstraling. In een charmpack of jelly roll zitten meestal alle stofjes van een bepaalde stoffenlijn. 

Ze passen dus mooi bij elkaar. Het is erg fijn om een aantal stoffen op voorraad te hebben. Als je met een nieuwe quilt wilt beginnen of een aanvullende stof nodig hebt, is het leuk als je zelf wat kunt uitproberen door stofjes bij elkaar te leggen. Als je nog niet zoveel stoffen hebt, kan het in het begin handig zijn om een jelly roll of layer cake te kopen. Dan heb je meteen een heleboel verschillende stoffen die goed bij elkaar passen. Heb je al zin om op jacht te gaan naar mooie quiltstoffen?

Reactie plaatsen