Het geheim van het combineren van kleuren in een quilt

Als quilter is één van de aantrekkelijkste dingen aan quilten het uitkiezen van stofjes. Hoe heerlijk is het om je handen door mooie stofjes te laten glijden. Of om internet af te zoeken naar de allermooiste stoffen voor een project? En tegelijkertijd is het combineren van kleuren in een quilt één van de moeilijkste dingen die er is. Iedereen weet wat hij mooi vindt. Als je een quilt met een bepaalde kleurencombinatie ziet, dan weet je meteen of je hem wel of niet mooi vindt. Dat is gewoon een kwestie van smaak. Maar dat je iets moois weet te herkennen, wil nog niet zeggen dat je zelf weet hoe je kleuren op de mooiste manier kunt combineren.

Kleuren combineren

Kleuren combineren in quilts is bijna een vak apart. Hoe vaak zie je niet een quilt op social media van iemand voorbij komen die gewoon net minder mooi is dan het origineel? En daarbij bedoel ik niet dat het je smaak niet is. Want smaken verschillen en dat is geen probleem. Maar om van je quilt een echte blikvanger te maken is het heel belangrijk dat de kleurencombinatie precies klopt. Eén foutje kan je hele quilt naar beneden halen. Quiltstoffen - Marlies Manseld Quiltinspiratie

Wat ik ook vaak fout zie gaan is dat er stofjes uit een stoffenvoorraad worden gebruikt. Of er wordt bespaard op de quiltstoffen in plaats van te zoeken naar de allermooiste combinatie. Soms hebben de quilters in kwestie het zelf waarschijnlijk niet door. Als je alleen maar felle kleuren gebruikt, kan het geheel snel te schreeuwerig worden. Als je teveel kleuren in dezelfde kleurtoon gebruikt, wordt je quilt snel saai. De kunst is om af te wisselen, zonder de eenheid in het kleurenpalet uit het oog te verliezen. Vraag jezelf bij het kiezen van een kleurencombinatie altijd af of het op de één of andere manier nog mooier kan? Soms ben je al blij dat je eindelijk een combi hebt gevonden die past bij het patroon. Laat het eens even liggen en kijk er later nog eens naar.

Stel jezelf vragen:

Gaan deze kleuren helpen om het patroon van de quilt zo goed mogelijk uit te laten komen? Is de combinatie levendig genoeg? Is het niet te heftig? Vormen de kleuren samen een eenheid? Wat zou ik kunnen toevoegen dat deze kleurencombinatie nog bijzonderder maakt? Patchork met de naaimachine - Marlies Mansveld Quiltinspiratie

Natuurlijk is het uiteindelijk allemaal een kwestie van smaak. Maar onthoud dat de kleurencombinatie van de stoffen één van de belangrijkste bepalers is voor de uitstraling van de quilt straks. Misschien zelfs nog wel meer dan het patroon van de quilt. Dus als jij heel veel tijd en energie in een nieuw project gaat stoppen, kies dan een kleurencombinatie waar je echt blij van wordt. Een combinatie die zorgt dat jouw quilt straks een echte blikvanger is.

Reactie plaatsen