Draadrichting
Als je gaat quilten is het belangrijk om iets over de draadrichting van de stof te weten. Het is niet het leukste onderwerp, maar het is erg fijn als je er iets vanaf weet. Als je weet hoe de draadrichting (oftewel stofrichting) loopt, kan dit erg helpen om een mooie quilt te krijgen met stukjes die goed in elkaar passen. Als je stof van de rol koopt, zul je zien dat die aan twee kanten een zelfkant heeft. Dit is de kant die niet rafelt. Vaak is hij iets dikker dan de rest van de stof. Soms is hij wit of zie je er stipjes met de kleuren van de stof in terug. De zelfkant moet altijd weggesneden worden voor je de stof verder kunt verwerken, maar het is wel handig om op te letten aan welke kant hij zit.
Als er geen zelfkant aan de stof zit, kun je hem vinden door de stof in twee handen te nemen en een rukje te geven. Als je de stof parallel aan de zelfkant neemt, zul je merken dat er geen rek in zit. Als je de rafelkant neemt, zul je merken dat er een beetje rek in zit.De rechte draadrichting (de richting waarin de draad geweven is) loopt parallel aan de zelfkant. De zijkant (haaks op de zelfkant) van de stof is dwars van draad. Soms heb je stof nodig met meer rek, bijvoorbeeld als je een afwerkbies aan een ronde quilt wilt zetten. Dan kun je schuine stroken uit de stof snijden. Dit noemen we schuin van draad. Als je stof vastpakt bij een punt en de punt er schuin tegenover en een rukje geeft, zul je merken dat er veel rek in zit. Hieronder een plaatje ter verduidelijking:
Als je twee driehoeken uit dit vierkant zou knippen (zie stippellijn), dan is de ene rechte kant recht van draad, de andere dwars van draad en de schuine kant is schuin van draad. En nu komt waarom de stofrichting zo belangrijk is bij het quilten. Doordat er veel rek zit in de schuine kant, kan de stof makkelijk uitgerekt worden. Stel dat je de schuine kant van de driehoek aan een ander stukje naait. Als je er niet op bedacht bent, kun je de stof makkelijk uitrekken bij het naaien doordat de stof zo rekbaar is aan die kant. Je quilttop kan gaan lubberen als dit gebeurt en dat zou heel erg zonde zijn van al jouw harde werk! In het begin lette ik hier niet zo op en sneed ik mijn stof zoals het me op dat moment uitkwam zonder op de draadrichting te letten. Hierdoor sneed ik soms rechte stukjes schuin op de draad en kregen ze rek zonder dat dit nodig was. Ik had steeds problemen doordat het ene stukje meer uitrekte bij het naaien dan het andere. De stukjes sloten niet goed op elkaar aan en de top ging lubberen. Let daarom in een patroon op of er een draadrichting wordt aangegeven. Als je stroken, vierkanten of rechthoeken snijdt, doe dit dan zoveel mogelijk recht op de draad. Wil je meer handige quilttips ontvangen? Speciaal voor als je gaat beginnen met quilten heb ik een gratis snelcursus patchwork naaien gemaakt. Je kunt hem hier downloaden.