Een quiltsandwich maken

Als je een quilttop af hebt, ben je hier natuurlijk super trots op! Soms ben je maanden of in sommige gevallen jaren bezig geweest met je lapjes. En als hij dan zover is, wil je niets liever dan de quilt in gebruik nemen. Daarvoor moet je echter nog wel een paar stappen nemen.

Het afmaken van een quilt doe je door een tussenvulling en achterkantstof toe te voegen. Dat noemen we een quiltsandwich of het dubbelen van een quilt. Daarna kan de quiltsandwich doorgequilt worden. Hieronder een voorbeeld van een kleine quiltsandwich voor een kussenhoesje.

Quiltsandwich


Een quiltsandwich maak je als volgt:

Achterkantstof
Zorg voor een lap voor de achterkant die zo'n 8 inch (20 cm) rondom groter is dan je quilttop. (Bij kleine quiltjes kun je minder ruimte rondom over laten.) Er zijn speciale brede stoffen te koop in quilt(web)winkels, maar je kunt ook zelf meerdere stukken stof aan elkaar naaien om de gewenste breedte te krijgen als dat nodig is.
Leg de achterkantstof met de goede kant naar beneden op een tafel of op de grond en plak hem met stukjes plakband vast aan de randen. Op deze manier blijft de stof glad op de ondergrond liggen.

Vulling
Leg midden op de achterkantstof een stuk vulling die ongeveer 4 inch (10 cm) rondom groter is dan je quilttop en strijk deze glad. Wat voor soort vulling je koopt is afhankelijk van je eigen voorkeur. Ik vind polyester vulling mooi, omdat het quiltwerk daar mooi op uit komt. Als je een dekentje maakt zou katoen of wol misschien beter geschikt zijn. Eventueel kun je ook de vulling met stukjes plakband vastplakken.

Quilttop
Leg vervolgens de quilttop bovenop in het midden met de goede kant naar boven. Zorg dat alle lagen glad liggen zonder rimpels. Rijg de lagen nu aan elkaar vast.
Dat rijgen kan op verschillende manieren. Je kunt het bijvoorbeeld met de hand doen of met veiligheidsspelden. Er bestaat ook lijmspray (bijvoorbeeld 505 spray and fix), waarmee je de stof aan de vulling plakt.

Veiligheidsspelden of flowerhead pins zoals hieronder zijn makkelijk voor als je met naaimachine gaat quilten. Met de hand rijgen is dan niet handig, omdat je naaimachine voetje steeds achter de grote handgeregen lussen blijft haken.

Als de quiltsandwich klaar is, kan hij gequilt worden! Binnenkort meer hierover.

Reactie plaatsen