Waarom klein beginnen belangrijk is

Stel, je wilt een quilt gaan doorquilten met de naaimachine, maar je hebt het nog nooit gedaan. Wat doe je dan? Veel quilters vinden het eng om het ondertransport uit te zetten. Neem Anne. Anne is bang dat ze haar mooie quilt zal verpesten en daarom stelt ze het uit. Ze wil het al jarenlang eens proberen, maar het komt er maar niet van. De stapel quilttops die nog doorgequilt moeten worden groeit. Ze weet niet meer wat ze ermee aan moet. Laten doorquilten door een professional? Of toch maar eens een cursus doen?

 Achterkant middenstuk quiltwerk Regenboogquilt - Marlies Mansveld

Begin klein

Het is helemaal niet gek dat veel quilters het eng vinden om hun quilts te gaan doorquilten met de naaimachine. Als je de techniek nog niet beheerst, is het ook lastig. Dat is waarom het zo belangrijk is om niet te groot te beginnen. Begin met oefenen op kleine sandwiches van restjes. Zorg dat het niets moois hoeft te worden, zodat je geen druk hebt dat het mooi moet worden. Die mooie patronen schud je niet zomaar uit je mouw, of uit je naaimachine. Die moet je leren. En door de handigheidjes te leren en de techniek te oefenen, zul je merken dat het al snel makkelijker wordt. Dan begrijp je hoe patronen in elkaar zitten en hoe je zelf ook van die mooie patronen kunt maken. Als je oefent op kleine sandwiches kun je nog wat makkelijker draaien en op die manier zorgen dat je goed zicht hebt op je werk. Bovendien hoef je jezelf niet bezig te houden met het hanteren van een grote quilt onder de naaimachine, maar kun je helemaal focussen op dat ene patroon op dat kleine lapje. Later kun je alsnog grotere projecten gaan proberen, maar begin klein.

Hulp nodig?

Zou jij wel wat hulp kunnen gebruiken om ook meer gemak te krijgen met quilten uit de vrije hand? Schrijf je dan in voor een gratis online workshop 'Leer quilten uit de vrije hand'. Daarin leer je nog veel meer over hoe je het jezelf makkelijker kunt maken. Bovendien leer je meteen vier mooie patronen om je quilts mee door te quilten. Doe je ook mee? Bekijk meteen de informatie over deze leuke gratis online workshop.  

Reactie plaatsen