Wat heb je nodig om jouw quilt machinaal door te quilten?

Als je wilt leren om jouw quilts machinaal door te quilten heb je in eerste instantie niet zoveel nodig. Allereerst heb je een naaimachine nodig. Het liefste één waarbij je het ondertransport kunt laten zakken. Verder heb je een speciaal voetje nodig waarmee je zelf de stof alle kanten op kunt bewegen. Hieronder zie je een voorbeeld van zo'n voetje.

 

Als je meer gemak wilt bij het quilten, zijn er een een paar dingen die je heel erg zullen helpen.

Allereerst is een aanschuiftafel aan je naaimachine ontzettend fijn. Die zorgt ervoor dat het quiltoppervlak groter is, waardoor je meer controle hebt. Zeker als je een grote quilt wilt doorquilten is een quilttafel erg prettig.

Als je al eens een quilt hebt doorgequilt met de naaimachine heb je misschien gemerkt dat het soms wat zwaar is. Dat kan belastend zijn voor je gewrichten en spieren in armen en schouders.

Allereerst is het daarom belangrijk om een goede grip op de quilt te hebben. Dat bereik je met quilthandschoenen. Door het antislip materiaal kun je de quilt makkelijker bewegen en hoef je minder kracht te zetten. Quilthandschoenen kun je bij veel (online) quiltwinkels kopen.

Het tweede wat erg kan helpen is een gladde ondergrond. Een quilttafel is vaak nog niet superglad. Door er een slider op te leggen van siliconenmateriaal, maak je hem nog gladder. Daardoor beweegt de quilt veel soepeler over de onderkant. Ook dat zorgt ervoor dat je minder kracht hoeft te zetten. De onderkant van de slider is zelfklevend, zodat hij niet verschuift. Sliders kun je vinden in (online) quiltwinkels.

Niet alleen zorgen de handschoenen en de slider ervoor dat je minder kracht hoeft te zetten en dat dus je armen en schouders minder belast worden. Ze zorgen er ook voor dat je soepeler beweegt. Dit zal de kwaliteit van je quiltwerk enorm bevorderen. Als je niet soepel beweegt krijg je eerder schokkerige vormen. Bijvoorbeeld hoeken als je een ronding wilt en grote steken in plaats van mooie regelmatige steken.

Ik hoop dat deze tips je helpen om het doorquilten van jouw quilts met de naaimachine nog leuker en makkelijker te maken.

Reactie plaatsen