Een simpele oplossing bij problemen met de draadspanning

Ken je dat? Soms ben je het ene moment nog lekker aan het naaien en het andere moment gaat alles mis. De draadspanning is opeens helemaal van het padje. Je krijgt lussen aan de achterkant of je draad breekt steeds.

Vooral bij het quilten uit de vrije hand wil dit nog weleens voorkomen. Als dit gebeurt kunnen er verschillende dingen aan de hand zijn. Als het eerst wel goed ging en later niet meer, probeer dan eens te achterhalen wat je hebt veranderd. Heb je bijvoorbeeld de onderdraad verwisseld omdat die op was? Kan het zijn dat je een andere tussenvulling gebruikt dan eerst?

Zelf heb ik een keer aan het einde van de dag hiermee zitten worstelen. Het was het einde van de dag. Ik was moe, maar ik wilde heel graag nog even iets afmaken. Ik had mezelf nog even iets te drinken ingeschonken en wilde vol goede moed het laatste stukje afmaken. Alleen ging het opeens helemaal mis. Ik kreeg opeens hele lelijke steken en lussen.

Alles heb ik geprobeerd om het te verhelpen. Het garen opnieuw ingeregen, een nieuwe naald erin, de onderdraad opnieuw opgespoeld en ga zo maar door. Het lukte maar niet om het goed te krijgen.

Terwijl ik op een proeflapje aan het testen was, kreeg ik het steeds warmer. Toen mijn man me kwam roepen dat het eten voor me klaarstond op tafel kwam de stoom uit mijn oren. Ik wilde de naaimachine wel uit het raam gooien!

De volgende dag begon ik vol tegenzin met een proefsandwich. De hele avond ervoor had ik zitten malen wat er fout was gegaan. Ik begon me al af te vragen of de naaimachine soms kapot was.

Gelukkig was ik wel weer een stuk helderder. Ik besloot eens naar de bovenspanning te kijken.

Wat bleek?

Hij stond veel te hoog!

Nadat ik hem op de goede stand had gezet, ging het meteen weer prima. Ik kon mijn quilt fluitend afmaken. Ik vermoed dat ik het knopje per ongeluk verschoven heb toen ik opstond om wat te drinken te halen.

Nou was het natuurlijk niet erg slim van me om niet meteen naar de bovenspanning te kijken, maar ik was ervan overtuigd dat die goed stond. Ik was natuurlijk ook gewoon niet meer scherp aan het einde van de dag.

Daarom adviseer ik quilters vaak om niet te lang door te worstelen bij problemen met de draadspanning. Soms is het slimmer om de naaimachine even aan zijn lot over te laten en iets anders te gaan doen. De volgende dag kijk je er met een frisse blik naar en kun je het probleem soms heel makkelijk oplossen.

Heb jij weleens zitten worstelen met problemen met je naaimachine?

Reactie plaatsen