Applicaties in de babyquilt

De afgelopen dagen ben ik bezig geweest met de zijblokken van de babyquilt.

Zoals je in het ontwerp hieronder kunt zien komen de lange kanten van de zijblokken aan de zijkant van de quilt. Daarom is het belangrijk dat deze kanten recht van draad zijn, anders is de kans groot dat de zijkanten gaan lubberen. (In de blogpost over draadrichting kun je hier meer over lezen.)

Ontwerp babyquilt

De doorsnee van één zijkant blok (inclusief naadtoeslag) was precies 7 inch. Daarom heb ik eerst stroken van 7 inch gesneden die recht van draad waren en daarna met behulp van de 45 graden lijn op mijn liniaal de driehoeken gesneden. Misschien valt je ook op dat ik mijn zijkantblokken anders maak dan in het oorspronkelijke ontwerp. In plaats van de geappliceerde bloemen uit het ontwerp, heb ik bloemen uit de stof geknipt die ik appliceer. Deze techniek wordt ook wel broderie perse genoemd. De bloemetjes had ik al geknipt nadat ik er vliesofix achter had gestreken, dus ik kon ze heel snel op de blokken plakken/strijken.

Broderie perse bloemetjes

Daarna afwerken met een festonsteek op de naaimachine in contrastrerend garen. en de eerste bloemetjes hangen!

Babyquilt

(Wat je op de foto niet kunt zien is dat ik de uiteindes van het garen nog moet afwerken. Elk bloemetje moet apart aan- en afgehecht worden, dus dat wordt een leuk klusje voor op de bank bij de tv...)

Over de schrijver
Ik ben een handwerkmuts. Ik word helemaal blij van mooie stofjes en garens. Niet voor niets ben ik gek op quilten.Ik kan niet tekenen. Heel lang heb ik gedacht dat dit dan ook betekende dat ik niet creatief was. Gelukkig heb ik ontdekt dat dit helemaal niets met elkaar te maken heeft. Tekenen is iets dat je kunt leren en creativiteit zit in iedereen.Regelmatig loop ik met mijn hoofd in de wolken door alle (quilt)plannen die ik aan het uitdenken ben. Er hangt een groot plakkaat boven de voordeur waarop staat dat ik de sleutels niet moet vergeten. Voorheen stond ik regelmatig voor een dichte deur als ik thuiskwam doordat ik met mijn hoofd bij hele andere dingen was als ik de deur uitliep.Ik kom uit een onderwijzersfamilie. Zowel mijn vader als mijn moeder zijn opgeleid in het onderwijs en bij mijn vader gaat het zelfs ver terug in de hele familie. Het zal je dan ook niet verbazen dat ik het ontzettend leuk vind om dingen uit te leggen.Ik luister graag en praat niet zoveel, maar als ik eenmaal vertel over quilten ben ik bijna niet meer te stoppen. Vandaar dat ik ook ben begonnen met het geven van online quiltcursussen.
Reactie plaatsen