Broderie perse en draadjes afhechten
10 januari 0216 

Broderie perse en draadjes afhechten

Vorige week liet al zien dat ik was begonnen met de hoekblokken van de babyquilt waarop broderie perse bloemetjes komen. Afgelopen week heb ik alle hoekblokken afgemaakt.

Hoekblok babyquilt met broderie perse

Ik heb ze afgewerkt met een festonsteek. Dat is mijn favoriete steek voor het afwerken van machinale applicaties. Ik vind het gewoon heel mooi staan en hij werkt lekker snel in tegenstelling tot bijvoorbeeld een satijnsteek.

Broderie perse

De bloemetjes waren iets lastiger dan de rondjes, maar uiteindelijk is het allemaal gelukt. Het belangrijkste bij de festonsteek is om veel te draaien. Dus steeds één of een paar steekjes, dan weer het voetje omhoog en weer een stukje draaien. Dat draaien moet je alleen doen als de naald in de stof in de zijkant zit. Als je het doet terwijl de naald midden in de applicatie zit, krijg je een rare open steek.

Broderie perse

Vanmiddag ga ik de draadjes afwerken. Elk bloemetje is apart aan- en afgehecht, dus dat zijn een heleboel draadjes!

Draadjes afhechten broderie perse

Gelukkig heb ik daarvoor een handigheidje. Ik gebruik daarvoor namelijk self threading needles. Dat zijn naalden met een oog dat niet dicht is. Daardoor kun je de draad er makkelijk doorheen krijgen. Clover Self-Threading Needles Steel Silver Sort Het grote voordeel hiervan is dat je hiermee zelfs hele korte stukjes draad nog kunt afhechten. Je steekt daarvoor eerst de naald door de draadjes waar je straks het draadeinde wilt hebben. Pas daarna trek je het draadeinde in de naald. Je kunt dat kleine stukje draad dan door de lusjes halen waar de naald al in zit. De naald is niet geschikt voor gewoon naaiwerk. Na één keer doorhalen is de draad meestal uit het oog. Maar voor dit soort klusjes (ook bij machinaal quiltwerk) is het heel handig.

Broderie perse

Over de schrijver
Ik ben een handwerkmuts. Ik word helemaal blij van mooie stofjes en garens. Niet voor niets ben ik gek op quilten.Ik kan niet tekenen. Heel lang heb ik gedacht dat dit dan ook betekende dat ik niet creatief was. Gelukkig heb ik ontdekt dat dit helemaal niets met elkaar te maken heeft. Tekenen is iets dat je kunt leren en creativiteit zit in iedereen.Regelmatig loop ik met mijn hoofd in de wolken door alle (quilt)plannen die ik aan het uitdenken ben. Er hangt een groot plakkaat boven de voordeur waarop staat dat ik de sleutels niet moet vergeten. Voorheen stond ik regelmatig voor een dichte deur als ik thuiskwam doordat ik met mijn hoofd bij hele andere dingen was als ik de deur uitliep.Ik kom uit een onderwijzersfamilie. Zowel mijn vader als mijn moeder zijn opgeleid in het onderwijs en bij mijn vader gaat het zelfs ver terug in de hele familie. Het zal je dan ook niet verbazen dat ik het ontzettend leuk vind om dingen uit te leggen.Ik luister graag en praat niet zoveel, maar als ik eenmaal vertel over quilten ben ik bijna niet meer te stoppen. Vandaar dat ik ook ben begonnen met het geven van online quiltcursussen.
Reactie plaatsen