Naar welke kant moet je de naden strijken bij het naaien van patchwork?

Als je een discussie wilt losmaken onder quilters moet je eens vragen naar hoe ze de naden strijken bij het naaien van patchwork. Wedden dat je allemaal verschillende meningen krijgt en dat iedereen zijn eigen manier het beste vindt? Als je met de hand quilt is het simpel. Je moet de naden naar één kant strijken. En waar mogelijk doe je dat dan naar de donkere kant, zodat er niets doorschijnt. Als je met de hand naait, kun je de naad niet openstrijken. Daar is een handgenaaide zoom niet stevig genoeg voor. Als je met de naaimachine naait ligt het iets genuanceerder. Er zijn quilters die hun naden altijd naar één kant strijken net als handquilters.

Er zijn ook quilters die de naden openstrijken. Zelf kies ik altijd voor het laatste. Sommigen quilters die de naden naar één kant strijken kiezen ervoor om altijd naar de donkere kant te strijken en anderen kiezen ervoor om de naden tegenovergesteld aan elkaar te strijken. Wat ik daarmee bedoel? Als je twee naden die elkaar laten moeten kruisen tegenovergesteld strijkt (dus bij de ene de naad naar boven strijkt en bij de andere de naad naar beneden strijkt) sluiten ze goed op elkaar aan. Dat helpt om de naadjes goed te laten aansluiten.

Maar... En dit is wat mij betreft echt een heel grote MAAR. Als je de naden naar één kant strijkt worden ze dikker. Zeker waar meerdere naden elkaar kruisen, krijg je al snel een dikke bult. En dat is niet fijn als je machinaal gaat quilten. Als je gaat quilten uit de vrije hand is het fijn dat de quilttop overal ongeveer even dik is. Anders kun je problemen krijgen met draadspanning en je naald kan er zelfs van breken. Mijn advies is alleen al om die reden om de naden open te strijken. Dan worden de naden mooi plat.

Zelfs bij de kruisingen kun je ze redelijk plat houden. Daar heb je veel plezier van als je de quilt gaat doorquilten!


Er is nog een ander voordeel, maar dat is voor mij niet van doorslaggevende betekenis. Je naad wordt platter als je de naden openstrijkt. Dat betekent dus dat de naad dikker wordt als je de naden naar één kant strijkt. Dat zorgt er ook voor dat de naad net iets meer ruimte inneemt. Veel beginnende quilters vinden het lastig om naden te naaien van precies 1/4 inch. Als je de naden naar één kant strijkt nemen ze net iets meer ruimte in, waardoor ze vaak net te breed worden. Daar kun je rekening mee houden bij het naaien, maar het maakt het niet makkelijker voor beginners.

Dat laatste mag je van mij weer vergeten, al wilde ik het hier toch even noemen. Het belangrijkste is dat je bij het doorquilten van de drie lagen graag je quilttop zo plat mogelijk wilt houden.


Daarom mijn advies om de naden open te strijken. Nu ben ik natuurlijk heel benieuwd of er onder dit bericht ook een discussie gaat losbarsten over het strijken. Hoe strijk jij de naden altijd? En waarom doe je het op deze manier?

Reactie plaatsen