Quiltstof of gewone katoenen stof?

Rode en roze quiltstof

Moet de stof die je gebruikt persé quiltstof zijn of mag het ook 'gewone' stof van 100% katoen zijn?

Dit is een vraag waar niet zomaar een eenduidig antwoord op kan worden gegeven. Want het is van een aantal dingen afhankelijk. Zo is het afhankelijk van de kwaliteit van die 'gewone' katoenen stof, want daar zit veel verschil tussen. En van hoe jij jouw quilt naait en straks gaat doorquilten, met de hand of met de naaimachine? En wat ook een bepalende factor kan zijn is waar de quilt voor bedoeld is. Wordt het een wandkleed dat zelden gewassen wordt of een babyquilt die bij wijze van spreken wekelijks in de was gaat? Dus of je voor quiltstof moet kiezen of niet is hele persoonlijke afweging.

Waarom zou je andere stof gebruiken?

De overweging om andere stof dan quiltstof te gebruiken heeft vaak met de prijs te maken. Hoewel ik je zou aanraden om echte quiltstof te kopen als jij je dat kunt veroorloven, snap ik best dat dit een afweging is. Soms is het echt niet anders en moet je zo op de centen letten dat er geen dure stof in zit. Soms is het ook een kwestie van prioriteiten stellen. Wat vind jij belangrijk om jouw geld aan uit te geven? Vind jij het jouzelf en jouw 'hobby' waard? Ik zet hobby tussen aanhalingstekens, omdat ik het zo denigrerend vind klinken. Je werkt vaak lange tijd aan een quilt, steekt er al jouw liefde en energie in. Dan mag je er toch ook wel geld in steken? Het kan ook uit nostalgische redenen zijn. Misschien heb je nog mooie stofjes van oude kinderkleding die je graag in een quilt wilt verwerken. Of misschien houd je ervan om te recyclen en ga je het liefste op stoffenjacht in de kringloopwinkel. Er kunnen allerlei redenen zijn om andere stoffen te gebruiken. En het kan ook heel goed. Ik weet dat er mensen zijn die er anders over denken. Die vinden dat alleen echte quiltstoffen in quilts gebruikt mogen worden, maar ik vind dat onzin. Het enige wat wel belangrijk is, is dat je 100% katoen gebruikt voor het naaien van patchwork, omdat de stof anders te glad is. Daarnaast is de dikte van de stof natuurlijk ook belangrijk. Als de stof te dun is, schijnt hij door. Als hij te dik is, krijg je dikke naden. Zeker op plekken waar veel naden kruisen, kan dat problemen geven.  

Kwaliteitsverschil

Blauwe reproductie stoffen van antieke quilts 

Blauwe reproductie stoffen van antieke quilts[/caption] Quiltstoffen van tegenwoordig zijn van een ongelofelijke goede kwaliteit. Er zijn veel liefhebbers van antieke quilts en het is natuurlijk ongelofelijk jammer dat er zoveel textiel is vergaan. Antieke quilts die echt mooi zijn gebleven, zijn heel zeldzaam. Als jij graag bij wilt dragen aan het erfgoed van de Nederlandse quilts, als jij wilt dat jouw quilt later misschien wel in een museum hangt of in ieder geval wordt gekoesterd door een liefhebber, dan maak je daarop een veel grotere kans wanneer je echte quiltstof gebruikt. Deze stoffen worden tegenwoordig zo gemaakt dat ze ook echt honderden jaren mooi blijven, juist met dit doel. Misschien vind je dit overdreven klinken. Jouw quilt hoeft niet zo nodig in een museum te hangen, maar bedenk dan eens hoe fijn jij het vindt om antieke quilts in musea of boeken te bekijken. Hoe inspirerend dat is. Zou het niet leuk zijn als over driehonderd jaar een man of vrouw zoals jij of ik, in een hele andere tijd, zich geïnspireerd voelt door wat jij hebt gemaakt? Hoe bijzonder is het als je daar aan bij kunt dragen! Het kan ook zijn dat je graag een familiestuk wilt maken. Een quilt waarvan je hoopt dat die van generatie op generatie doorgegeven zal worden. Ook dan zijn goede kwalitatieve stoffen natuurlijk belangrijk.  

Naai je met de hand of met de naaimachine?

Stoffen worden geweven in een bepaalde dichtheid. Hoe dichter de stof is geweven, hoe moeilijker je er met de hand doorheen kunt naaien. Zeker bij het doorquilten met de hand kan dit problemen geven. Quiltstoffen zijn natuurlijk zo gemaakt dat ze precies de goede dichtheid hebben om makkelijk door te quilten, maar toch kwalitatief sterk te zijn. Lakens bijvoorbeeld zijn veel dichter geweven en daardoor zwaarder om door te quilten.

Motieven en kleuren

De 'gewone' katoenen stoffen zijn meestal gemaakt voor kleding of beddengoed. Aan de motieven en kleuren hiervoor worden vaak andere eisen gesteld dan aan die van quiltstoffen. In patchwork en applicaties worden vaak maar kleine stukjes stof gebruikt. Het is dan belangrijk dat die kleine stukjes al spreken, daar wordt rekening mee gehouden in het ontwerp. Hiervoor worden vaak intense kleuren en motieven gebruikt. Voor randstoffen worden vaak grote motieven gebruikt. In kleding zul je dat soort motieven niet zo maak terugvinden, omdat die veel te heftig zijn om op je lichaam te dragen voor de meeste mensen. In kinderstoffen zijn soms wel wat geschikte stoffen te vinden, maar de keuze is veel minder dan in een quiltwinkel. Ook zijn er in quilts veel stijlen waar mensen van houden. Er zijn bijvoorbeeld stoffen die gebaseerd zijn op antieke stoffen. Dat zijn vaak wat vergrijsde tinten. Let wel: op het moment dat de quilt honderden jaren werd gemaakt waren de kleuren vaak gewoon fel, maar door slijtage zijn ze vaal geworden. Veel mensen houden van de uitstraling van die antieke, vergrijsde quilts. Reproducties van antieke stoffen zijn dan ook erg geliefd onder quilters. Deze stoffen vind je niet in een gewone stoffenzaak.

Felle batikstoffen 

Felle batikstoffen

hetzelfde geldt voor de hele felle stoffen of batikstoffen. In stoffenwinkels zijn de kleuren vaak iets gedekter. Alleen als het gaat om pasteltinten kun je soms wel leuke stoffen vinden met stipjes of streepjes. Dat zijn stoffen die zowel in quilts als in kinderkleding/beddengoed erg leuk kunnen zijn. Alleen al om de keuze in kleuren en motieven, komen de meeste quilters uiteindelijk toch in een quiltwinkel uit om hun stoffen uit te zoeken. Al dan niet afgewisseld met andere stoffen.  

Conclusie: quiltstof of ook andere stoffen gebruiken?

Ik zei het al aan het begin. Er is niet zomaar een eenduidig antwoord te geven. Je moet zelf een afweging maken van wat jij het belangrijkste vindt. Als je een witte achtergrondstof wilt gebruiken, kun je naar mijn mening best katoen voor lakens gebruiken als je tenminste met de naaimachine werkt en niet met de hand. Ik zie vaak het verschil niet tussen witte quiltstof en lakenstof. Let dan wel goed op de dikte/zwaarte van de stof. Die moet wel hetzelfde zijn als van je andere stoffen. Vanwege de mooie kleuren en motieven kies ik voor gekleurde stoffen liever echte quiltstof, maar ik gebruik ook wel tweedehands stoffen als het zo uitkomt. Eerlijk gezegd houd ik me zelf niet zo bezig met de houdbaarheid van mijn werk. Hoewel ik het idee dat mijn quilt ook over honderden jaren nog mensen kan inspireren ontzettend mooi vind, denk ik er meestal niet zo over na. De grote keuze in geschikte kleuren en motieven is een belangrijke afweging om officiële quiltstof te kopen. Zeker als je al meerdere quilts hebt gemaakt en op zoek bent naar nieuwe inspiratie is een quiltwinkel met al die verschillende mooie stoffen natuurlijk de hemel op aarde! In mijn bloemenquilt heb ik allerlei stofjes verwerkt.

Bloemenquilt 

In mijn bloemenquilt heb ik allerlei stofffen gebruikt. Officiele quiltstoffen, maar ook stofjes uit de kringloopwinkel.

Reactie plaatsen