Quiltstoffen voorwassen ja of nee?

Vandaag ga ik een hele waardevolle tip met je delen. Het lijkt misschien in eerste instantie niet zo, maar als je deze tip in de praktijk gaat brengen zal je dat veel gemak en plezier brengen. Deze tip heeft te maken met de voorbereiding van de stof voor je quilt. Als je een discussie wilt openen onder quilters moet je eens beginnen over het al dan niet voorwassen van quiltstoffen. De ene quilter zweert er bij en de ander doet het af als onzin. De emoties kunnen daarbij hoog oplopen. Zelf deed ik het in het begin niet. Als er zoveel quilters zijn die zeggen dat het niet nodig is om voor te wassen, waarom zou ik dan die extra moeite doen? Ik gebruikte mijn tijd liever voor het quilten! Er zijn echter twee dingen die mij van gedachten hebben doen veranderen: 

Verschillende stof 

Soms gebruik ik in één quilt nieuwe (quilt)stof en gebruikte stoffen zoals van gebruikte lakens. Ik wil niet het risico lopen dat mijn nieuwe lapjes krimpen of afgeven. Bovendien kan het zo zijn dat de nieuwe lapjes anders reageren in de was dan de lapjes die al vaker zijn gewassen. 

Precies naaien 

Ik bleef in het begin moeite houden met het precies naaien van mijn quiltzomen op de naaimachine, ook al deed ik alles volgens het boekje. Dat maakte het quilten ingewikkelder. Ik wist dat het quilten zoveel makkelijker zou worden als ik mijn zomen preciezer kon naaien! Wassen en stijven van de stoffen hielp hier enorm bij. Met name het stijven zorgt ervoor dat de naden makkelijker te verwerken zijn, omdat ze minder snel verschuiven. Ook bij het machinaal quilten (free motion quilting) verschuift de stof minder snel. 

Dit is hoe ik mijn stoffen tegenwoordig voorbehandel en hoe ik het mijn cursisten leer: 

Quiltstoffen wassen 

Als ik nieuwe stoffen heb gekocht, gaan ze meteen de wasmachine in. Op deze manier worden chemicaliën en eventueel stijfsel dat door de fabrikant is toegevoegd verwijderd. Na het wassen laat ik ze drogen en gaan ze de kast in. Ik strijk ze niet! 

Quiltstoffen stijven 

Wanneer ik aan een nieuw project begin, ga ik de stoffen die ik hiervoor wil gebruiken stijven. Hiervoor gebruik ik Crack free textielversteviger of Nibro Strijkspray die ik gewoon bij de supermarkt koop. Spray de stof goed in over de hele oppervlakte en masseer het vocht een beetje in de stof met je handen. Doe dit voorzichtig, zodat je de stof niet uit vorm trekt! Draai de stof dan om en begin hem voorzichtig droog te strijken aan de achterkant met het strijkijzer op de katoenstand. Pas als de stof helemaal droog is, merk je dat hij stijf wordt. Eventueel kun je nog een keer op de andere kant sprayen en het hele proces herhalen.

Strijkplank

Soms blijven de vlokken van het stijfsel wat aan je strijkijzer plakken. Het kan helpen om spray nog beter in de stof te masseren of het strijkijzer iets lager te zetten. Nog een laatste opmerking: Voorgesneden stoffen zoals charmpacks en jelly rolls kun je beter niet voorwassen. Als stof nat gemaakt wordt, kan hij makkelijk uit model getrokken worden en bij deze kleine lapjes is het haast onmogelijk om ze weer goed in model te krijgen. Ik ben benieuwd of en hoe jij je stoffen normaal gesproken voorbereidt. Was je de stoffen voor? En stijf je ze ook?

Reactie plaatsen