Snel perfecte driehoeken naaien

Misschien dat je al hebt gemerkt dat ik houd van trucjes om mijn blokken zo snel mogelijk te naaien. Een quilt maken kost best veel tijd, dus alles wat kan helpen om het proces een beetje te versnellen is wat mij betreft welkom!

Vandaag ga ik je laten zien hoe je snel perfecte driehoeken kunt naaien. Ik gebruik hiervoor een voorgesneden vierkantje uit een mini charmpack van Moda en voor de achtergrond gebruik ik witte stof.

Snel perfecte driehoeken naaien

Snijd een wit vierkantjes van 2,5 x 2,5 inch (6,2 cm) en een gekleurd vierkantje van 2,5 x 2,5 inch (of gebruik voorgesneden stof uit een mini charmpack)

Op de achterkant van het witte vierkant trek je een diagonale lijn met een uitwasbare stift of pen.

Leg het gekleurde vierkantje onder het witte vierkantje, met de goede kanten tegen elkaar. Naai evenwijdig aan één kant van de lijn een 1/4 inch (6 mm) zoom.

Als je aan het einde bent gekomen kun je een stopper gebruiker (dubbelgevouwen lapje waarop je verder naait). Naai tot ongeveer halverwege de stopper. Je tilt het naaivoetje op met de hendel, draait de stopper om, zodat je nu langs de andere kant van de lijn een 1/4 inch (6mm) zoom kunt naaien.

Als er aan beide kanten van de getekende lijn een 1/4 inch zoom is genaaid, snijd je de vierkantjes door op de getekende lijn.

Vouw en strijk de naden van de driehoeken open. Je hebt nu twee gepatchte vierkanten die uit driehoeken bestaan.

Snijd de blokjes bij naar 2 x 2 inch (5 cm). En daar heb je vier perfecte driehoeken!

Een handige methode

Ten eerste gaat het snel. Je kunt op deze manier veel blokjes achter elkaar aan naaien. Ik heb er nu maar twee genaaid, maar je kunt er natuurlijk tientallen achter elkaar aan naaien door ze allemaal eerst langs één kant van de lijn en daarna allemaal in één keer langs de andere kant van de lijn te naaien.

Ten tweede heb je geen last van de schuine kanten van de driehoek. In deze blogpost over draadrichting heb ik een tijdje terug uitgelegd dat stof die schuin van draad wordt gesneden, snel kan uitrekken en lubberen. Doordat de stof nu is genaaid voordat hij wordt gesneden, heb je daar geen last van.

Andere maat driehoek

Als je driehoeken in andere maten wilt maken, is het handig om te weten hoe groot de vierkanten waarmee je begint moeten zijn.

Normaal gesproken moeten de te snijden vierkanten 7/8 inch (2,25 cm) groter moeten zijn dan de uiteindelijke maat van het afgewerkte blok.

In dit voorbeeld zijn we uitgegaan van vierkanten van 2,5 x 2,5 inch (6,2 cm) en hebben we na het naaien bijgesneden naar vierkanten van 2 inch (5 cm). Dat betekent dat de uiteindelijke maat van de blokken 1,75 inch (4,4 cm) zal zijn. Er gaat immers nog rondom 1/4 inch (6mm) naadtoeslag van de blokken af als ze verwerkt worden in een quilt. Wij hebben dus 0.75 inch (1,8 cm) ingeleverd bij het naaien. Dat is iets minder dan de eerder genoemde 7/8 inch (2,25 cm).

Toch kun je de beginblokken beter iets ruimer dan te smal snijden, zodat je genoeg ruimte overhoudt om de blokken goed bij te snijden. Op die manier ben je steeds verzekerd van perfecte driehoeken.

Wat kun je allemaal doen met deze driehoeken

Heel veel patchworkblokken zijn opgebouwd uit blokken met donkere en lichte driehoeken. Hieronder een paar voorbeelden.

Patchwork blok pinwheel:

Patchworkblok met ster waarin driehoeken gecombineerd worden met vierkantjes:

Patchworkblok met ster met pinwheelblok als centrum

Patchworkblok lady of the lake:

En dat waren nog maar een paar voorbeelden. Er zijn nog veel meer patchworkblokken met driehoeken. Je kunt natuurlijk ook zelf een ontwerp bedenken door de driehoeken in een bepaalde volgorde te leggen of af te wisselen met andere vormen. Spelen met de volgorde kan allerlei leuke patronen opleveren!

Wil je meer snelle blokken naaien? Klik hier om naar een blogpost over snelle fourpatches te gaan.

Reactie plaatsen