Stof snijden met een rolmes

Stof snijden met een rolmes, hoe doe je dat nou het handigste? Regelmatig krijg ik vragen, omdat het snijden met een rolmes niet goed gaat. Mijn allereerste tip aan jou is om te zorgen dat je goede materialen gebruikt. Zorg dat je mesje superscherp is zodat je makkelijk door meerdere lagen heen kunt snijden en gebruik een zelfhelende snijmat waarin geen groeven achterblijven. De tweede tip is om heel bewust je handen zo neer te leggen dat alles goed op zijn plaats blijft en niet verschuift. Zorg dat je linkerhand (als je links bent, natuurlijk je rechterhand) heel stevig de liniaal op zijn plek houdt. Met je rechterhand houd je het rolmes vast. Leg je wijsvinger op de uitsparing om goed kracht te kunnen zetten, zoals je ziet op de foto. Als het mesje goed scherp is en je voldoende kracht zet, moet je zo met gemak in één keer door meerdere lagen stof heen kunnen snijden.

Stof snijden met rolmes - Marlies Mansveld Quiltinspiratie

Je snijdt altijd van beneden naar boven in één lange haal. Ga niet 'zagen', want dan krijg je geen mooie strakke snede. Je stopt alleen als je een grote lap hebt, en je met het mes boven je linkerhand uitkomt. Je moet dan stoppen om je linkerhand omhoog te verplaatsen op de liniaal om optimale grip te houden. Anders heb je kans dat je liniaal verschuift. Eén van de meest gehoorde problemen is dat de liniaal toch nog verschuift. Daarvoor bestaan hulpmiddeltjes. Je kunt Invisigrip (onzichtbare statische folie) op de achterkant plakken. Dat maakt de liniaal net wat minder glad. Je kunt ook kleine stukjes schuurpapier gebruiken. Zorg alleen wel dat alle lijntjes van de liniaal goed zichtbaar blijven, want die heb je nodig bij het afmeten van de juiste maten. Een tijd geleden heb ik een blog geschreven over mijn test met Invisigrip. Ik weet dat veel beginners denken dat het naaien van patchwork niet zo heel ingewikkeld is. En toch zijn er heel veel kleine dingetjes die je moet weten en die je kunnen helpen om makkelijker patchwork te naaien. Er is immers niets zo vervelend als veel werk steken in een quilt en dat het dan toch allemaal net niet lukt en niet goed in elkaar past.

Stof snijden met liniaal en rolmes - Marlies Mansveld Quiltinspiratie

Precies snijden is één aspect wat ontzettend helpt bij het precies werken. Maar er zijn natuurlijk nog veel meer dingen die belangrijk zijn.

Reactie plaatsen