Stof snijden voor een quilt

Vandaag heb ik twee strookjes stof nodig van 2,5 inch bij 5,5 inch. Dit is een mooi voorbeeld om te laten zien dat werken met inches net zo makkelijk is als met centimeters. Zolang je de juiste liniaal gebruikt, is het hetzelfde als werken met (centi)meters. Precies snijden is één van de belangrijkste dingen bij het machinaal naaien van patchwork. In het begin is dit lastig, maar je zult merken dat hoe preciezer je bent bij het snijden, hoe makkelijker het naaien van het patchwork zal zijn. Als je stukjes niet precies even groot zijn gesneden, zullen ze niet goed in elkaar passen bij het naaien. En dat levert frustratie op. Ik kan het weten! ;-) Je gebruikt voor het snijden van quiltstof een rolmes, een zelfhelende snijmat en een quiltliniaal.

Gesneden lapjes voor quilt

Als je stof gaat snijden is het belangrijk om op de draadrichting te letten. Zie hier een blogpost over de draadrichting.  De stof die ik hier gebruik is een fat quarter. Ik heb hem dubbelgevouwen, evenwijdig aan de zelfkant.Het is namelijk makkelijker om door meerdere lagen stof heen te snijden, dan om een lange lap te snijden. 

Liniaal langs zelfkant leggen

Omdat het belangrijk is om met een rechte zijkant te beginnen, snijden we eerst een randje af. We willen graag rechte stroken hebben na het snijden, daarom is het belangrijk om de liniaal precies evenwijdig aan de stofvouw te leggen voor we gaan snijden.

Liniaal stevig vasthouden

Het snijden doe je van onder naar boven, waarbij de zijkant van het rolmes precies tegen de zijkant van de liniaal aan ligt. Eén van de vervelendste dingen bij snijden kan zijn dat de liniaal verschuift. Als dit gebeurt, wijken de maten af en dat wil je niet. Er is antislip folie verkrijgbaar zoals bijvoorbeeld invisigrip of EZ fabric grabbers. Die kun je onder je liniaal plakken zodat hij minder verschuift. Zelf zorg ik dat ik de liniaal heel stevig op zijn plaats houdt, zoals op de foto hieronder te zien is.

En als ik verder naar boven kom, stop ik met snijden en verplaats heel voorzichtig mijn hand naar boven, zodat ik de liniaal weer goed op zijn plek kan houden.

Strook snijden van quiltstof

Als de rand van de stof recht is afgesneden, kunnen we de stof gaan keren. Als de lap niet te groot is, keer ik meestal de hele snijmat, zodat de stof niet verschuift. Nu kan ik de juiste maat gaan afmeten. Ik heb twee stroken van 2,5 inch bij 5,5 inch nodig, dus ik ga een lange strook van 2,5 inch afsnijden.

Op de foto hieronder kun je zien dat ik de lijntjes van de liniaal precies langs alle randen heb gelegd, zodat ik zeker weet dat ik straks rechte stroken heb. De bovenkant is de stofvouw.

Bij stof snijden met een liniaal, moeten de lijntjes altijd op de stof liggen, niet ernaast! Bij mijn liniaal van omnigrid zijn er dubbele en enkele lijntjes te zien. De enkele lijntjes moeten helemaal op de stof liggen, de dubbele moeten er half op liggen.

Liniaal ligt precies op de rand van de quiltstof

Nu hebben we een strook gesneden van 2,5 inch x ongeveer 18 inch. Omdat ik strookjes van 5,5 inch lengte nodig heb, moet ik ze nog bijsnijden. Eerst snijden we de rand weer bij:

Juiste maat quiltstof snijden

En dan kunnen we de juiste maat afsnijden.

Mijn strookjes van 2,5 inch x 5,5 inch zijn klaar!

Strookjes quiltstof van 2,5 inch x 5,5 inch

Tips bij het snijden van stof

  • Het handigste is om stof te snijden terwijl je staat bij een werkoppervlak op aanrechthoogte. Ik heb hiervoor een ladenkast van Ikea die precies de juiste hoogte heeft. (Kast Malm met 4 lades, hoogte 100cm.)
  • Bij stof snijden met een liniaal, moeten de lijntjes altijd op de stof liggen, niet ernaast!
  • Als je meerdere linialen aanschaft, kun je ze het beste van hetzelfde merk nemen. Dat is omdat de lijntjes bij het ene merk net iets breder zijn dan bij het andere merk. Hierdoor kun je hele kleine verschillen krijgen.
  • De handigste maten om mee te starten zijn 12,5 x 12,5 inch (30 x 30 cm) en 6 x 24 inch (15 x 60 cm).
  • Controleer altijd of je de juiste maat hebt voordat je de stof afsnijdt. Het is zo frustrerend als je per ongeluk een halve inch te weinig hebt!
  • Als je strip een V vorm heeft, is de liniaal niet evenwijdig aan de stofvouw gelegd.
  • Verwissel je mesjes op tijd. Als je niet in één keer snijden meerdere lagen kunt doorsnijden, is je mesje bot (of je oefent te weinig druk uit). Scherpe mesjes helpen om precies te snijden.
  • Als de te snijden stof langer is dan je liniaal handel je als volgt: snijd tot zover de liniaal reikt, dan leg je een andere liniaal langs de eerste en kun je daarlangs de eerste liniaal recht naar boven of beneden schuiven en de rest snijden.
  • Als je wat handigheid hebt gekregen in het snijden met liniaal en rolmes, kun je meerdere lagen tegelijk gaan snijden. Op die manier kun je heel snel heel precies snijden.
Reactie plaatsen