Tips om snel patchwork te naaien met de naaimachine

Vandaag ga ik je een aantal tips geven om snel patchwork te naaien met de naaimachine. Ik ga er vanuit dat je weet hoe je naaimachine werkt en dat je anders met behulp van de handleiding zelf ontdekt hoe je de machine moet inrijgen en instellen. Patchwork bestaat meestal uit een heleboel kleine lapjes die aan elkaar genaaid zijn. Om al deze kleine stukjes goed op elkaar te laten aansluiten, is het belangrijk om de naadtoeslag heel precies toe te passen. Dat klinkt de eerste keer misschien ingewikkeld, maar dat hoeft het niet te zijn. Het is alleen een kwestie van precies snijden (Zie hier de blog over het snijden van stof.) en het hanteren van een exacte zoom (6mm oftewel 1/4 inch). Hieronder spreek is steeds over 1/4 inch, omdat ik vind dat die het makkelijkste is om mee te rekenen.  Gelukkig zijn er hulpmiddelen die het maken van een exacte 1/4 inch zoom een makkie maken! In deze post over quiltbenodigdheden heb ik aangegeven dat je bij het naaien een 1/4 inch naaivoetje nodig hebt.

Naaimachine voetje voor patchwork

Bij (online) naaimachinewinkels kun je zo'n 1/4 inch voetje kopen. Let even op welk voetje op jouw machine past en dan kun je aan de slag! Verder heb je natuurlijk naalden nodig. Ik gebruik meestal gewoon standaard naalden (wel goed merk zoals Schmetz gebruiken!) met de maat 80/12. Bij bijzondere garens heb je soms andere maten nodig, maar dat komt vanzelf. Regelmatig je naald vervangen (bijvoorbeeld 1 x per week) is belangrijk, omdat een scherpe naald helpt om precies te naaien. Als je problemen met de draadspanning op je naaimachine hebt, kan het soms helpen om de naald te vervangen. Kwaliteitsgaren is ook erg belangrijk. Mijn favoriete garen op dit moment is Gütermann, omdat dit kwaliteitsgaren in Nederland makkelijk te verkrijgen is. Ik gebruik gewoon hun standaard polyester naaigaren. Je zou ook voor katoen kunnen kiezen, maar dat is afhankelijk van jouw persoonlijke voorkeur. Bij het naaien van patchwork stel ik de machine in op 2mm. En dan nu het leuke deel: naaien! Leg de te naaien stukjes heel precies op elkaar, zorg dat de stof precies gelijk ligt met het 1/4 inch voetje en naaien maar...

Kettingnaaien

Kettingnaaien

Je kunt hierboven zien dat ik verschillende patches achter elkaar aan naai. In het Engels noemen ze dit chainpiecing (kettingnaaien). Als je veel dezelfde units moet naaien in een quilt, kun je die het snelste op deze manier naaien. Zodra de eerste unit onder de naald door is, maar nog net onder het voetje ligt, leg je de volgende unit klaar aan de voorkant. Zo kun je snel veel lapjes naaien! Je hoeft bij patchwork niet aan- en af te hechten, omdat er nog zoveel kruisingen komen, dat alle naden goed verankerd worden. Ook zigzaggen van de randen zoals je bij het naaien van kleding doet is niet nodig.

Kettingnaaien

Als ik alle patches heb genaaid, kan ik ze makkelijk met een klein schaartje van elkaar knippen, zonder dat ik last heb van lange draden van het afhechten.

Kettingnaaien

Starter en stopper

Bij de foto hierboven zie je achterin dat ik ben begonnen met een blauw lapje. Dit is mijn starter. Die maak ik van een stukje afvalstof dat ik dubbelvouw. Als ik mijn laatste lapje heb genaaid, gebruik ik nog zo'n lapje als stopper. Die laat ik onder mijn naaivoetje zitten zodat hij als starter kan dienen voor de volgende rij lapjes die ik ga naaien. Dit heeft een aantal voordelen:

  • Ik heb geen last van lange draadeindes door het aan- en afhechten van de draad.
  • Door de dubbelgevouwen starter, wordt het voetje al iets opgetild en ligt hij op precies de juiste hoogte voor de dikte van mijn twee patches die ik op elkaar wil naaien. Dat maakt dat ik meteen heel precies kan naaien.
  • Mijn patches worden niet opgevreten door de naaimachine, wanneer ik wil beginnen met naaien. Zeker als je een driehoekjes naait wil dat nog weleens gebeuren. De machine krijgt dan niet meteen grip op het driehoekje en het puntje wil nog weleens naar beneden duiken, waardoor alles vastloopt.

Naden strijken

Nadat twee lapjes aan elkaar zijn genaaid, moeten ze worden gestreken. Sommige quilters strijken de zoom naar één kant, andere strijken ze open. Zelf strijk ik mijn zomen altijd open. Dat doe ik omdat de naden dan platter worden. Een zoom die je naar één kant strijkt, neemt meer ruimte in van de zoomtoeslag, dus moet je hier rekening mee houden bij het naaien van de precieze 1/4 inch zoom. Daarnaast heb ik in een later stadium bij het doorquilten van de drie lagen profijt van de platte zomen. Ik denk dat je het beste kunt gaan testen wat jij het makkelijkste vindt. Of je de naden nu open strijkt of naar één kant, zorg er in ieder geval voor dat je het heel voorzichtig doet! Je kunt de stofjes makkelijk uit model strijken. Gebruik daarom geen stoom en ga zo min mogelijk heen en weer. Het is beter om het strijkijzer alleen even op de naad te zetten in plaats van hard heen en weer te strijken.

Naad controleren

Controleren of je naad klopt

Bereken hoe groot je lapje moet zijn nadat de naad is genaaid. In het voorbeeld hierboven heb ik twee lapjes van 2 x 1,5 inch aan elkaar genaaid. De zoom heeft 2 x 1/4 inch van de breedte afgesnoept, dus ik moet een lapje van 2 x 2,5 inch overhouden nadat ze aan elkaar zijn genaaid. Als je 1/4 inch zoom klopt is dit een leuk moment, als hij niet klopt kan dit nogal frustrerend zijn. Als je lapjes standaard te klein worden, betekent dit dat je 1/4 inch zoom niet klopt. In het begin is dit het lastigste deel van quilten. Binnenkort ga ik daarom een speciale blog wijden aan hoe je de 1/4 inch zoom kunt testen en oefenen. Als je één keer weet hoe het op jouw machine moet is het namelijk helemaal niet moeilijk meer!  Als je blok te groot is, kun je het eventueel bijsnijden. Daar moet je wel een beetje mee oppassen, want soms snijd je daardoor naadtoeslag af die je nodig hebt om bepaalde punten precies bij elkaar aan te sluiten.

Reactie plaatsen