Werk jij in inches of centimeters?

Eén van de eerste beslissingen die je moet nemen als beginnende quilter is of je in inches of in centimeters gaat werken. Je moet immers linialen aanschaffen om de stof te snijden. En wat kies je dan? Linialen in inches of centimeters?


Ik wil je daar een verhaaltje over vertellen. Over iemand die voor het eerst wilde quilten. Ze had heel veel zin om het te proberen. En ze was ervan overtuigd dat ze het wel even kon doen. Het enige wat ze zich afvroeg was of het echt wel zo leuk zou zijn om patchwork te naaien. En dus was ze een beetje huiverig om er meteen veel in te investeren.   Ze besloot toch maar een snijmat, rolmes en een liniaal te kopen. Heel even twijfelde ze of ze voor inches zou kiezen, maar ze was nou eenmaal gewend aan centimeters. Dus waarom zou ze moeilijk doen als het ook makkelijk kon?   Ze ging enthousiast van start. Met de nodige hobbels en uitdagingen leerde ze patchwork naaien. Ze vond het geweldig! Overal zocht ze naar nieuwe uitleg en nieuwe patronen. Maar al snel kwam ze erachter dat de meeste informatie over quilten in het Engels is. Dat was niet zo'n probleem, alleen werken ze in Engelstalig gebied met inches in plaats van centimeters.   Uiteindelijk besloot ze daarom om alsnog linialen in inches aan te schaffen. Jammer van die liniaal in centimeters, had ze nu maar beter nagedachtze die had gekocht!   En weet je wat ze ontdekte? Er is niets ingewikkelds aan het werken in inches. Je hoeft niets om te rekenen. Je leest gewoon de maat in inches af op de liniaal. Net zoals je dat anders in centimeters zou doen. Had ze toch maar meteen voor inches gekozen...


Ik zie het ook terug bij cursisten. Opeens overstappen op een andere maateenheid vergt wat durf. Pachtwork naaien is al nieuw, en dan moet je ook nog uit je comfortzone en iets over inches leren. Als mens zijn we nou eenmaal geneigd om voor het vertrouwde te kiezen. Toch raad ik aan mijn cursisten aan om linialen in inches aan te schaffen. Het hoeft natuurlijk niet. In al mijn cursussen en patronen geef ik altijd zowel de maat in inches als in centimeters. Maar ik denk dat je er op de lange termijn bij gebaat bent om in inches te leren werken.   En er is nog een voordeel. Het patchwork naaimachinevoetje is precies 1/4 inch breed. 1/4 inch is 6,35 mm. Maar dat is natuurlijk een onhandige maat om te snijden. Daarom rekenen we met 5 mm. Terwijl het voetje dus 6,35 mm breed is. Daardoor is het naaien van die precieze patchworkzoom lastiger in centimeters dan in inches. Ook hier is wel wat op te vinden. Maar het is net wat omslachtiger.

Kortom: Als je nog een besluit moet nemen over de aan te schaffen linialen, raad ik je aan om linialen in inches aan te schaffen.   Hele fijne linialen om in ieder geval te hebben zijn de volgende:


12,5 x 12,5 inch (31,5 x 31,5 cm)

Wat voor maat je ook kiest, inches of centimeters, ik hoop in ieder geval dat je veel plezier hebt bij het snijden van de stof en bij het naaien van het patchwork

Reactie plaatsen