Zo maak je een square in a square blok

Square in a square blok

Vandaag laat ik je zien hoe je een square in a square blok kunt maken. Meestal is een square in a square geen op zichzelf staand blok, maar een onderdeel van een groter blok. Zoals je kunt zien is het letterlijk een vierkant in een vierkant. Uiteraard ga ik je weer laten zien hoe je dit blok het snelste kunt maken. Er zijn andere methodes, maar dit vind ik de makkelijkste.

Square in a square maken

Stof snijden

Het eerste blok (dat uiteindelijk het middelste blok wordt, snijd je zo groot als het uiteindelijke blok moet worden (denk aan zoomtoeslag!). Daarnaast heb je vier blokken van de helft van de breedte van het oorspronkelijke blok nodig + 1/4 inch. Ik start voor dit voorbeeld met een gekleurd vierkant van 2,5 x 2,5 inch (6,4 cm) en vier kleine witte vierkantjes van 1,5 x 1,5 inch (3,8 cm). Mijn square in a square wordt uiteindelijk 2,5 inch (inclusief zoomtoeslag).

Stof snijden voor square in a square blok

Op de achterkant van de witte vierkantjes, trek je een diagonale streep met een uitwasbare pen/stift. (Net als bij het naaien van driehoeken.)

Diagonale lijn op stof voor square in a square blok

Leg één van de kleine vierkantjes nu op één van de hoeken van het grote vierkant, met de goede kanten op elkaar. Let op dat de getekende lijn in de juiste richting ligt! Naai precies over de getrokken lijn een 1/4 inch (6 mm) zoom.

Naaien over diagonale lijn voor square in a square blok


Naad square in a square blok


Nadat je de naad hebt genaaid, snijd je de stof 1/4 inch (6 mm) naast de naad af. Let op dat je aan de goede kant van de naad snijdt!


Naadtoeslag bijsnijden voor square in a square blok

Naad square in a square blok

Strijk de naad open en je eerste driehoek zit eraan!


Hoek square in a square blok




Hierna kun je het volgende vierkantje naaien. Ga zo door tot aan alle vier de hoeken een driehoek zit. Uiteindelijk houd je een blok over van 2,5 x 2,5 inch (6,4 cm) (inclusief zoomtoeslag).

Square in a square blok

Als het goed is, heb je nu tussen de punten van het binnenste vierkant en de buitenste rand 1/4 inch (6 mm) ruimte.

Naadtoeslag controleren square in a square blok

Wanneer je dit blok aan een ander blok gaat zetten (met een 1/4 inch (6 mm) zoom), is het namelijk de bedoeling dat de punten precies aansluiten aan het volgende blok.

Verspilling van stof?

In zekere zin wel. Je gebruikt meer stof dan wanneer je driehoekjes zou snijden en deze aan de vierkanten zou naaien. Ik vind de voordelen echter opwegen tegen de verspilling. Op deze manier heb je namelijk geen last van de schuine draadrichting van de driehoeken. Je naait de naad en snijd de stof pas daarna, waardoor je perfecte schuine naden krijgt. Als je wilt zou je voordat je de overtollige stof wegsnijdt, nog een tweede naad kunnen naaien. Die moet dan 1/2 inch vanaf de eerste naad komen. Als je dan tussen de naden doorsnijdt, houd je een gepatcht vierkantje met twee driehoekjes over die je voor een ander project kunt gebruiken. Zeker als je met grotere blokken werkt, kan dit de moeite waard zijn.

Andere maat maken

Eigenlijk is het berekenen van de maat heel makkelijk. Bedenk hoe groot jouw uiteindelijke blok moet worden en tel er de naadtoeslag van 1/4 inch rondom bij op. Zo groot moet je eerste blok gesneden worden. De kleine blokjes zijn allemaal de halve breedte van het eerste blok en ook hier tel je weer 1/4 inch bij. Dus als je afgewerkte blok 10 x 10 inch moet worden (exclusief naadtoeslag), dan moet het eerste blok 10,5 x 10,5 inch gesneden worden en de kleine blokken 5,5 x 5,5 inch.


En wat kun je nou maken met een square in a square patchworkblok?

Aan het begin van deze post gaf ik al aan dat een square in a square vaak gebruikt wordt als onderdeel van grotere blokken. Hieronder een paar voorbeelden van blokken waarin een square in a square blok verwerkt is.

Patchwork blok met square in a square


Patchwork blok met square in a square


Patchwork blok met square in a square




Met deze blokken zou je bijvoorbeeld deze quilts kunnen maken:

Quilt met patchwork blok square in a square


Quilt met patchwork blok square in a square

Quilt met patchwork blok square in a square

Snowball blok

Er is een variatie mogelijk op het square in a square blok. Als je de kleine vierkantjes kleiner dan de helft van het middelste blok maakt, krijg je een snowball blok zoals hieronder. Daarmee kun je weer hele nieuwe effecten bereiken.

Patchwork blok snowball blok

Met snowball blokken met banen effen stof ertussen zou je deze quilt kunnen maken.

Quilt met Snowball blok

En als je ze combineert met ninepatches krijg je deze quilt.

Quilt met Snowball blok en Ninepatches


Reactie plaatsen