Is een slider echt nodig?
Heb je echt een slider nodig als je gaat quilten uit de vrije hand?
Om die vraag te beantwoorden wil ik je een verhaaltje vertellen. Wij hadden vroeger thuis namelijk een sjoelbak. Zo'n grote zware eikenhouten sjoelbak. Bij verjaardagsfeestjes, werd die af en toe tevoorschijn gehaald. Ik herinner me nog hoe het was. Mijn vader legde hem op zondagmiddag weleens voor ons op tafel. Eén van mijn broers stond de sjoelschuiven te gooien en ik stond aan het uiteinde om ze op te stapelen als ze door het poortje kwamen. Even laten wisselden we en mocht ik sjoelen. Ik was er niet heel goed in en ook niet heel slecht. Het was gewoon leuk om te doen. We hadden de grootste lol en af en toe schreeuwde er iemand van verontwaardiging omdat er iets niet eerlijk ging. Je weet hoe het gaat met kinderen hè? Op een dag was ik bij een vriendinnetje. Ze had een nieuwe sjoelbak gekregen voor haar verjaardag en vroeg of ik met haar wilde sjoelen. Tuurlijk wilde ik dat. Ik vond het een leuk spel. Zij begon en daarna was ik aan de beurt. Ik pakte de eerste schijf in mijn hand en zette kracht om hem weg te schuiven. Alleen was er iets geks. Waar normaal de stenen vaak stopten halverwege de baan, schoof hij nu zonder moeite het poortje in en knalde tegen de achterkant er bijna weer uit. Het was bijna magisch. De ene schijf na de andere schoof zonder veel moeite door de bak en door de poortjes. Ik kon opeens heel goed sjoelen! Natuurlijk hadden de vele uurtjes oefenen achter onze eigen sjoelbak geholpen, maar wat het echte verschil maakte was dat deze nieuwe sjoelbak superglad was. Ik hoefde alleen nog te richten en dan schoven de schijven haast als vanzelf door de poortjes.
Het effect van een slider
Hetzelfde effect merkte ik toen ik voor het eerst een slider gebruikte. Hij maakt de aanschuiftafel superglad waardoor je veel minder kracht hoeft te zetten. Dat maakt dat je veel soepeler kunt bewegen. Als je ondergrond niet glad genoeg is kunnen er verschillende dingen gebeuren. Je moet meer kracht zetten om te bewegen. Soms moet je zoveel kracht zetten dat je op een gegeven moment doorschiet waardoor je een lelijke uitschieter in je quiltwerk krijgt. Of je krijgt last van je schouders, nek en armen doordat je niet ontspannen kunt naaien.
Hoe werkt een slider?
Een slider leg je op je naaimachinetafel. De bovenlaag is gemaakt van/met siliconen en is superglad. De acherkant is zelfklevend waardoor hij goed blijft zitten. Er zit een gaatje in waar de naald doorheen kan bewegen, zodat je hem niet aan je quilt vastnaait. Wel zo handig. 🤭
Een grote quilt doorquilten
Als je een quilt wilt gaan doorquilten met de naaimachine is het dus fijn als je de quilt makkelijk kunt bewegen. Zeker als de quilt wat groter (en dus zwaarder) is, maakt dat veel verschil. Naast een slider helpen ook quilthandschoenen, omdat ze meer grip geven op de quilt. Die twee dingen samen maken een wereld van verschil.
Andere methodes om je quilttafel glad te maken
Er zijn nog andere methodes om je aanschuiftafel glad te maken. Zo kun je pledge spray gebruiken om een heel dun glad laagje op je naaitafel te maken. Het nadeel hiervan is dat het snel weer weg is en steeds opnieuw gedaan moet worden. Niet handig als je een grote quilt wilt doorquilten. Laatst was er iemand die de tip gaf om de onderkant met stijfselspray te bewerken. Daar wordt de onderkant dan heel glad van. Dat vond ik nog wel een slimme tip, want stijfsel maakt alles inderdaad heel glad. Ik denk dat ik die binnenkort zelf eens ga testen.
Wat doe jij?
Ik ben benieuwd wat jij doet om te zorgen voor een gladde ondergrond. Heb je weleens een slider geprobeerd? Of heb je een andere handige methode hiervoor? Ik zou het leuk vinden als je het hieronder deelt!