Quilten voor beginners - Marlies de Vries Quiltinspiratie

Beginnen met quilten: Essentiële Tips voor Beginners

Toen ik voor het eerst besloot om te gaan quilten, dacht ik dat het een eitje zou zijn. Ik bedoel, ik had al jaren ervaring met het naaien van kleding, dus hoe moeilijk kon het zijn om een quilt te maken? Ik keek naar die prachtige quilts op internet en dacht dat ik in een mum van tijd mijn eigen meesterwerk kon naaien.

Maar al snel ontdekte ik dat quilten een hele andere wereld was, met zijn eigen specifieke materialen en technieken. Het was alsof ik dacht dat ik een taart kon bakken met alleen bloem en suiker, maar toen bleek dat ik ook eieren, boter en een goed recept nodig had. In mijn geval waren die "eieren en boter" een rolmes en een quiltliniaal, en het "recept" was een cursus quilten voor beginners.

Dus, als je net als ik bent en denkt dat je met je naai-ervaring zo een quilt in elkaar kunt steken, dan is het misschien tijd om even te pauzeren en de basis van quilten en patchwork voor beginners te verkennen. Laten we eens kijken naar de essentiële materialen die je nodig hebt om aan de slag te gaan:


1. Stof: Het begint allemaal met de stof. Kies stoffen 100% die je aanspreken en bij elkaar passen. De reden dat dat je katoenen stoffen moet gebruiken, is omdat deze gemakkelijk te hanteren zijn. Ga je verdiepen in het combineren van stoffen en verschillende patronen, zodat je mooie stoffencombinaties kunt maken.


Stof snijden met een rolmes - Marlies de Vries Quiltinspiratie

2. Naaimachine: Er zijn heel veel verschillende soorten naaimachines. Er zijn zelfs speciale quiltnaaimachines, maar dat is niet perse nodig. Een goede naaimachine om te leren quilten hoeft niet ingewikkeld te zijn. Zolang je er recht mee kunt naaien, kun je al patchwork naaien. Als jij erover denkt om een nieuwe naaimachine te kopen, lees dan eens mijn blog waarin ik tips geef waar je op moet letten bij het kopen van een naaimachine.


3. Naald: Naaimachinenaalden van goede kwaliteit zijn onmisbaar. Gewone standaard naaimachinenaalden (80/12) zijn prima. Er zijn speciale quiltnaalden beschikbaar die gemakkelijk door meerdere lagen stof kunnen gaan, maar standaard naalden voldoen ook. Het belangrijkste is dat ze scherp zijn, dus je moet ze regelmatig verwisselen.


4. Garen: Kies kwalitatief goed naaigaren in bijpassende kleuren. Goed garen zorgt ervoor dat je steekjes netter worden waardoor je precies kunt naaien. Dat is belangrijk bij het naaien van patchwork. Standaard naaimachinegaren is prima. Gebruik geen goedkoop garen. Kwalitatief garen is belangrijk, omdat dit sterker is en minder snel breekt.


Stof snijden met een rolmes - Marlies de Vries Quiltinspiratie

5. Rolmes: Een scherp rolmes is essentieel om je stof nauwkeurig te snijden. Bij het naaien van patchwork gebruiken we een rolmes in plaats van een schaar, omdat je daarmee tot op de milimeter nauwkeurig kunt snijden. Dat helpt je later om precies te naaien, zodat al die kleine stukjes van het patchwork goed in elkaar passen. Dat kan je als beginnende quilter heel erg helpen in de eerste stappen om precies te leren werken.


6. Patchworkliniaal: Een speciale liniaal waarmee je met je rolmes heel precies de maten voor je patchwork kunt afsnijden is ook weer belangrijk voor het precies naaien.


7. Zelfhelende snijmat: Een zelfhelende snijmat herstelt vanzelf de plekken waar je in hebt gesneden. Daardoor slijt hij nauwelijks en kun je jaren met een snijmat doen. Zelf gebruik ik mijn snijmat al bijna 15 jaar en hij is nog steeds goed.


Nu je deze basisbenodigdheden hebt, ben je klaar om je quilt-avontuur te beginnen. Maar onthoud, quilten en patchwork naaien zijn vaardigheden die je moet leren en oefenen. Overweeg om een cursus quilten voor beginners te volgen om de juiste technieken onder de knie te krijgen. Zonder een cursus maak je het jezelf onnodig moeilijk.

In mijn eigen reis als beginnende quiltster ontdekte ik al snel dat er meer bij quilten kwam kijken dan ik aanvankelijk dacht. Maar met de juiste begeleiding en de nodige oefening begon ik al snel prachtige quilts te creëren. Dus laat je niet ontmoedigen door de uitdagingen die je kunt tegenkomen. In het begin gaan er dingen fout, dat is niet erg zolang je er maar van leert. Quilten voor beginners is een geweldige en bevredigende hobby. Dus, pak je stof, naaimachine en garen, en begin je eigen quilt-reis!


Vind je het leuk om meer inspiratie op te doen met mooie quiltfoto's? Bekijk dan hier mijn blog met foto's van de Regenboogquilt.


Reactie plaatsen