Moet je patronen voortekenen op de quilt of juist niet?

Als ik een workshop geef over quilten uit de vrije hand is het één van de meest gestelde vragen. Moet je patronen nou voortekenen op de quilt of juist niet? Om die vraag te beantwoorden is het goed om eerst eens te kijken naar wat je eigenlijk doet als je gaat quilten uit de vrije hand. Je wilt de drie lagen van de quilt aan elkaar naaien met de naaimachine. En door het ondertransport uit te zetten, kun je uit de vrije hand quilten. Dat betekent dat je alle kanten uit kunt bewegen. Je kunt je misschien wel voorstellen dat één van de lastigste dingen is om te leren om controle te houden over wat je aan het naaien bent. Je moet immers zelf de quilt alle kanten op bewegen om de patronen er op de juiste manier op te krijgen. Zou het dan helpen om de patronen voor te tekenen op de quilt of juist niet? 


Machinaal quilten

Stel nu dat je een patroon voortekent op de stof, zou het dan makkelijker zijn om die lijn te volgen dan om vrij te bewegen? Het volgen van een lijn is in het begin ontzettend moeilijk. Kleine stukjes lukt nog wel, maar ongetwijfeld zul je al heel snel naast de lijn terecht komen. En dan moet je alsnog gaan improviseren om het patroon goed te krijgen. Bovendien is het helemaal niet leuk om een lijn te volgen. Zeker niet als je er elke keer toch vanaf schiet. Daarom raad ik mijn cursisten altijd aan om het leren van een nieuw quiltpatroon en het naaien zelf als twee afzonderlijke dingen te zien. Zorg dat je eerst het patroon goed kent. De meeste patronen om te quilten uit de vrije hand zijn herhalende patronen die je eerst even flink moet oefenen, maar als je ze eenmaal kent dan kun je ze maken zonder er nog veel bij na te denken. Als je het patroon goed kent voordat je hem op je quilt gaat naaien, hoef je alleen nog op het quilten te concentreren. 

Je hebt dan alle ruimte om je te concentreren op de naaisnelheid, steekgrootte etc., zonder dat je ook nog heel erg bezig moet zijn met het patroon zelf. Voor mensen die hun quilts met de hand doorquilten is dit natuurlijk anders. Die moeten hun patronen vaak wel voortekenen. Dat kan ook, omdat ze door de lagere snelheid alle tijd hebben om de lijntjes te volgen. Ook bij het quilten uit de vrije hand zijn er natuurlijk gradaties in moeilijkheid van patroon. Soms kan het handig zijn om een paar hulplijntjes of stipjes te zetten om te zorgen dat je op precies de goede plek uitkomt. Maar bij de eenvoudigere all-over patronen is het absoluut niet nodig. Sterker nog, ik denk dat je het jezelf alleen maar moeilijk maakt door het patroon voor te tekenen


Reactie plaatsen