Tussenvulling kiezen

Er zijn zoveel verschillende soorten tussenvullingen! Polyester, katoen, wol, bamboe, zijde en ze zijn er zelfs gemaakt van gerecyclede plastic flessen. Welke kun je nu het beste kiezen?

Tussenvulling voor quilt

Dat is van allerlei dingen afhankelijk. Wil je eindigen met een platte of puffige (veel volume) quilt? Waar ga je de quilt voor gebruiken? Is het een deken of wil je hem aan de muur hangen? Mijn eigen voorkeur gaat uit naar veel volume. Ik houd erg van de structuur die ontstaat door het machinaal quilten uit de vrije hand. Daarom kies ik vaak voor een polyester tussenvulling. Aan de andere kant is katoen erg prettig voor een dekentje, dus een mix van katoen/polyester is ook favoriet.

katoen en polyester tussenvulling voor quilt

Hierboven een foto van polyester vulling en een katoenmix. Op de foto is het niet heel duidelijk, maar aan de schaduw kun je het verschil in volume wel zien. Andere soorten dan polyester en katoen heb ik nog nooit uitgeprobeerd. Ik ben wel steeds van plan om eens iets anders te proberen, maar ben geneigd om naar de vulling te grijpen die ik ken. Ik zit er momenteel over te denken om mijn klokhuisjes quilt met een wollen vulling te gaan afwerken als de top klaar is. Lijkt me heerlijk warm in de winter, al schijnt het wat lastiger te zijn om de quilt te wassen. 

Ook de vulling van gerecyclede flessen zou ik graag eens proberen. Het idee om te recyclen spreekt me erg aan, alleen kan ik de (waarschijnlijk onterechte) angst dat deze vulling minder mooi zal zijn maar moeilijk van me afzetten. Tot slot nog iets over de fiberfill die je op de markt kunt kopen. Deze lijkt in eerste instantie misschien op de tussenvulling die je in quiltwinkels kunt kopen. Hij is echter veel grover en harder. In het begin heb ik hier weleens mee geëxperimenteerd, maar ik zou je echt aanraden om je vulling in een quilt(web)winkel te kopen. De prijs voor een goede polyester vulling is niet veel hoger dan van fiberfill en het is veel fijner om mee te werken!

polyester tussenvulling voor quilt

Uiteindelijk is de voorkeur voor een tussenvulling vooral een kwestie van zelf uitproberen. Ik ben heel benieuwd naar jouw ervaringen. Welke soort vulling is bij jou favoriet?

Reactie plaatsen