Welke kleur onderdraad gebruik je bij machinaal quilten?

Welke kleur onderdraad?

Als je garen gaat uitkiezen let je er bij machinaal quilten niet alleen op dat het mooi staat. Het is slim om er iets langer over na te denken dan dat. Met name over de kleur van de onderdraad. Zo kreeg ik een tijdje terug een vraag van iemand die had een quilt gemaakt met een blauwe bovenkant en een witte onderkant. Ze vroeg me welke kleur garen ze moest kiezen. Nou beantwoord ik over het algemeen geen vragen via de mail van mensen die geen cursus bij me doen, maar dat is een ander verhaal. Deze persoon vroeg me of ze dan het beste blauw garen boven kon gebruiken en wit garen onder?

Draadspanning bij quilten uit de vrije hand

Je moet hierbij weten dat de draadspanning bij machinaal quilten vaak een dingetje is. Afgezien van grote problemen met lussen aan de onderkant of garen dat steeds knapt, heb je heel snel dat de draadspanning net niet helemaal perfect is. Dat komt doordat je zelf alle kanten op beweegt en het tempo bepaalt. Dat is vaak toch net wat minder stabiel dan wanneer het ondertransport aanstaat en je steeds in hetzelfde tempo van onder naar boven naait. Het is denk ik niet moeilijk om je in te denken dat vrij bewegen meer doet met de spanning op de draad dan rechttoe rechtaan naaien. Wat er kan gebeuren als die draadspanning dus net een beetje minder goed is, dat de steken net wat minder mooi en strak worden. Een gevolg hiervan kan zijn dat er garen uit je onderspoeltje zichtbaar is aan de bovenkant van de quilt of andersom. Het gaat vaak om minuscule puntjes en het is eigenlijk geen groot probleem. De steken zitten prima vast en je quiltwerk kan er prachtig om zijn. Tenzij je verschillende kleuren boven en onder gebruikt...

Onderdraad in dezelfde kleur

Dit is de reden dat ik je altijd aanraad om boven en onder dezelfde kleur garen te gebruiken. Zeker als je nog niet zoveel ervaring hebt met quilten uit de vrije hand. Als deze persoon een hele ervaren quilter was geweest had ik misschien gezegd dat ze eens op een proeflapje in dezelfde kleurstelling kon proberen hoe het ging. Maar dat was niet zo. Het ging om iemand die nog nauwelijks ervaring had. Dus raadde ik haar aan om dezelfde kleur garen te gebruiken onder en boven. Dat betekende dus dat ze moest kiezen. Of blauw garen gebruiken dat aan de blauwe voorkant niet op zou vallen, maar op de witte achterkant juist wel, of andersom. Dit is één van de redenen om al bij het maken van de quilttop en het uitzoeken van de quiltstoffen rekening te houden met hoe je de quilt uiteindelijk wilt gaan doorquilten. Dan kun je bijvoorbeeld de kleur van de achterkant daarop aanpassen.

Achterkantstof

Als je nog niet zoveel ervaring hebt, kan het slim zijn om aan de achterkant een drukke stof te kiezen. Je kunt dan een kleur garen kiezen voor de voorkant die je mooi vindt. Aan de achterkant valt het quiltwerk nauwelijks op door het drukke motief. Dat is misschien jammer, maar het mooie is dat ook eventuele foutjes dan haast onzichtbaar zijn. Dat is fijn omdat het juist op de achterkant vaak misgaat. En nou zul je misschien zeggen: Maar de voor- en achterkant moeten toch allebei mooi worden? In een ideale wereld wel natuurlijk. Het liefste willen we dat alles perfect en oogstrelend wordt. Alleen is het vaak handiger, zeker als je net begint, om jezelf wat ruimte te geven om foutjes te camoufleren. Hoe vervelend ook, je zult altijd foutjes maken in de dingen die je zelf maakt. Dat is nou eenmaal niet te voorkomen. Als je dat niet wilt, kun je er beter helemaal mee ophouden. Dat is namelijk de enige manier om fouten te voorkomen. Dus maak het jezelf makkelijk. Niet alles hoeft ook perfect te zijn om toch een heel mooi resultaat te krijgen. Ik ben benieuwd hoe jij dit doet? 

Gebruik jij altijd dezelfde kleur garen onder en boven bij machinaal quilten?

Reactie plaatsen